Comunicat de presă: POSDRU românesc și vardiștii europeni

(P)

Ticăloșia actualei guvernări, condusă de Traian Băsescu își arată din nou fața hîdă: Comisia Europeană a întrerupt plățile pentru cererile în curs pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Ar fi o știre ca oricare alta, dacă acest program nu ar fi cel care ar trebui să le dea oamenilor o șansă în plus să își găsească un loc de muncă. Și asta pentru că scopul POSDRU este tocmai de a facilita accesul tinerilor, șomerilor, celor de la sat, celor care vor să își schimbe slujba la o educație mai bună, la o piață a muncii pregătită și flexibilă care să îi ajute să se integreze.

 

 

În Romînia, însă, avem următoarea ipoteză: un munte de bani europeni prin programul POSDRU (3,5 miliarde!!! euro), o țară ai cărei locuitori, așa cum menționam, ar trebui să beneficieze de acești bani pentru dezvoltarea forței de muncă (programe de învățare pentru reconversie profesională, specializare   într-un anumit domeniu, etc) și, din păcate, autorități care ar trebui să gestioneze folosirea acestor bani.

Lucrurile ar trebui să fie destul de simple. Autoritățile ar trebui să prezinte regulile de urmat pentru ca cei care doresc să întrebuințeze acești bani să îi poată folosi potrivit scopului lor, acela de creștere a competitivității și dezvoltarea capitalului uman.

Ce se întîmplă în realitate: nevasta unui ministru (Botiș), omul de casă al unui portocaliu potent (Ioan Oltean – “ăla cu broscoiul”), verișoara, fratele, copilul și, în general, orice rubedenie a unui apropiat al actualei guvernări, sînt singurii care au acces la acești bani. Şi să nu ne imaginăm acum că activitatea lor are vreo legătură cu scopul POSDRU.

Dacă nu ești apropiat al puterii cu pîrghii în ministerul care gestionează fondurile, nu ai absolut nici o cale de acces la acestea, nu ai nici o șansă să folosești banii europeni, pentru care, în final, și tu plătești. Rezultatul: fonduri atrase în proporție de 3%, corupție la cel mai înalt nivel pentru a se aproba proiectele, un ministru al afacerilor europene care își recunoaște impotența, demisii de onoare ale unor fetișcane în ale căror capete se sparg toate oalele unei guvernări corupte și puse pe căpătuială, și acum, suspendarea acestui program de către oficialii europeni. Pentru că pe ei nu îi poți păcăli! Nu îi poți minți că faci lucrurile corect, că managementul acestor fonduri este alb și imaculat, că folosești acești bani potrivit scopului lor. Ei știu că ONG-ul  soției ministrului care se se ocupă de program a luat 500 000 euro, că o firmă de apartament a unui alt fost ministru face cursuri de salvamont la Botoșani, că se plătesc așa numiți “experți” cu bani grei, că cei din sistem, care ar trebui să aprobe fondurile, iau mită  de sute de mii de euro. Și nu ne iartă!

Din păcate, clientela politică portocalie va găsi alt borcan de miere din care să se înfrupte (pînă cînd Comisia europeană îi va pune capacul), iar cei care au de suferit sînt tot românii, cărora li se mai refuză încă o șansă de a trăi un pic mai bine.

 

 

Notă: Editorul ediției online își rezervă dreptul de a bloca toate comentariile făcute la materialele cu caracter publicitar din domeniul politic.


COMENTARII

WORDPRESS: 0