Comunicat de presă: Democrația de tip PD-L – Transformarea unei instituții publice în instrument politic

Dimensiune text

(P)

Domnul Mihai Archip, Prefectul Județului Neamț, în urma memoriilor depuse de grupul de consilieri județeni PD-L și de domnul Dumitrașcu Dionisie, precum și de Consiliul Județean printr-o adresă comunicată Prefecturii, a decis că voturile exprimate în ședința de Consiliu Județean din 31.01.2012, referitoare la Hotărîrea nr. 3 din 31.01.2012 trebuie renumărate. Prin Hotărîrea respectivă se constata încetarea de drept a mandatului de consilier județean a domnului Dumitrașcu  Dionisie.

 

 

Domnul Prefect Mihai Archip a constatat că cele 18 voturi pentru validarea proiectului și cele 16 împotrivă au fost socotite greșit. În realitate ar fi trebuit, în opinia domnului Prefect, ca aceste voturi să fi fost invers atribuite: 18 voturi împotriva proiectului și 16 pentru.

Domnul Prefect consideră că sistemul de vot electronic al CJ Neamț a funcționat greșit la proiectul în cauză. Drept pentru care a decis că Hotărîrea trebuie atacată în contencios administrativ, iar pe cale de consecință, cît timp cauza va fi judecată, să se revină la situația anterioară și anume la repunerea în funcție a trădătorului Dumitrașcu Dionisie.

Nu numai că sistemul de vot electronic a funcționat greșit la Hotărîrea cu pricina, dar se consideră că este și un sistem ilegal, pentru că nu respectă cerința legală ce prevede ca un astfel de vot să fie deschis. De aceea, domnul Prefect a acționat Consiliul Județean în judecată pornind, practic, de la autodenunțarea Consiliului Județean cum că sistemul de vot electronic nu funcționează.

Că Președintele de Consiliu Județean și ceilalți consilieri județeni acționează politic este un lucru știut. Dar Prefectul, prin atribuțiile sale legale, ar trebui să acționeze independent. Spunem asta deoarece domnul Prefect Mihai Archip nu a dat dovadă de aceeași promptitudine în a acționa în judecată Consiliul Județean pentru hotărîrile ilegal luate în ceea ce privește menținerea consilierilor județeni incompatibili în funcție. Poate și în alte cazuri sistemul de vot electronic nu a funcționat corect: poate voturile au fost afișate invers și atunci cînd s-a aprobat bugetul, și cînd s-au împărțit banii la comunele PD-L și poate tot greșit au fost afișate rezultatele votului în ceea ce privește contractele excesiv de oneroase încheiate de CJ.

Considerăm că gestul Prefectului este deosebit de grav. Aceasta deoarece, în primul rînd, asigură o cale liberă pentru PD-L de a încălca Legea privind statutul aleșilor locali, care afirmă că un consilier care și-a pierdut calitatea de membru al partidului politic pe  a cărui listă a fost ales își pierde de drept și calitatea de consilier județean, în cazul nostru, înainte de expirarea duratei normale a mandatului. În al doilea rînd, readucerea trădătorului Dumitrașcu în Consiliul Județean, deși legal înlocuit prin efectul legii, este în realitate încercarea disperată a PD-L de a-și asigura în continuare posibilitatea de a controla și de a-și bate joc de banul public după bunul plac, deoarece urmează să fie aprobate și alte contracte de tipul Nefromed, care maschează afaceri imobiliare sau sifonări de fonduri din banii cetățenilor.

Ne exprimăm îngrijorarea față de activitatea politică a Prefectului, mai ales în condițiile în care urmează alegeri locale în luna iunie a acestui an și îi cerem public să își prezinte demisia, pentru că este evident că nu va putea gestiona cu imparțialitate viitoarele alegeri și pentru că a transformat o instituție publică într-o instituție politică – instrument al lăcustelor portocalii.


COMENTARII

WORDPRESS: 0