Prima paginăRural

Comunele Romanului au capacitate turistică neexploatată

Dimensiune text

Proiectele cu finanțare europeană pentru înființarea pensiunilor nu sînt atractive pentru locuitorii zonelor rurale limitrofe orașului.

 

 

Măsura 313 – „Încurajarea activităților turistice”, un program finanțat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Guvernul României și derulat prin Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, vine în sprijinul celor care vor, dar nu au bani, să-și dezvolte o activitate turistică în zonă.

În zona rurală a Romanului, proiectele pentru finanțare destinată înființării pensiunilor agroturistice sînt ocolite chiar și de cei curajoși și cu spirit de întreprinzător.

 

 

Note de la 1 la 5 pentru potențialul turistic al comunelor

O evaluare făcută de Ministerul Agriculturii arată, într-o clasificare de la 1 la 10, potențialul turistic al comunelor țării. Cît privește zona ruală a Romanului, singura comună care s-a ridicat la nota 5 a fost comuna Bahna. Cu nota 4 au fost evaluate comunele Bîra, Botești, Gherăești, Cordun, Doljești, Făurei, Gîdinți, Români, Săbăoani și Sagna. Au primit nota 2 comunele Boghicea, Dulcești, Icușești, Ion Creangă, Oniceni, Pîncești, Poienari, Stănița, Trifești, Valea Ursului și Văleni. Comunelor Horia, Moldoveni și Secuieni le-a fost atribuită nota 1. Clasificarea este importantă pentru punctajele pe care le primesc proiectele, conform Ghidului Solicitantului, document informativ referitor la accesarea finanțărilor pentru dezvoltare rurală.

De exemplu, în cazul pensiunilor înființate în localități cu potențial notat între 5 și 6, proiectele primesc 15 puncte, iar celor din comunele care au fost notate între 7 și 10 li se acordă 20 de puncte. Beneficiarii proiectelor pentru „Încurajarea activităților turistice” primesc maximum 200.000 de euro pentru proiect.

 

 

Infrastructura rutieră împiedică dezvoltarea agroturismului

Administrațiile publice au identificat problemele strategice ale comunităților pe care le reprezintă. Încurajarea și acordarea de facilități investițiilor menite a crește potențialul turistic al comunelor sînt doar pe hîrtie. Absența peisajelor naturale, în unele cazuri, nu este compensată de obiective turistice care să atragă turiștii, iar acolo unde există un cadru natural propice, nu există infrastructură.

Sîntem printre puținele unități administrativ-teritoriale care dețin pădure comunală. Practic, sîntem înconjurați de pădure. Avem zece iazuri, proprietate privată. Acolo unde există pădure și apă, se pot face amenajări turistice, dar zona ar putea fi atractivă numai după modernizarea infrastructurii rutiere. Comuna este traversată de drumul județean care leagă Romanul de Nistria, dar acest drum este în proprietatea Consiliului Județean și nu putem interveni asupra reabilitării lui„, a spus profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea. Situată între dealuri domoale acoperite cu păduri, comuna Boghicea, situată la limita teritorială între Iași și Vaslui, pe drumul județean DJ 207A, este cunoscută pentru butoaiele făcute de localnici, care erau vîndute în întreaga Moldovă.

 

 

Cei care ar opta pentru înființarea unor pensiuni agroturistice cu bani europeni trebuie să desfășoare cel puțin o activitate legată de agricultură, creșterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante sau exploatarea de livezi de pomi fructiferi.

COMENTARII

WORDPRESS: 0