Prima paginăSocialRoman

Complexul „Romanița”, casă pentru copiii aflați în suferință

Dimensiune text

Personalul complexului „Romaniţa” reprezintă singura familie pe care copiii beneficiari ai centrului o cunosc. Cei mai mulţi dintre ei sunt copiii cu probleme mari de sănătate, care au fost abandonaţi de familiile lor.

romanita 02Din 1992, data de 3 decembrie marchează, în toată lumea, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, aceasta este o oportunitate de a promova înţelegerea faţă de problemele legate de dizabilităţi, de a dovedi solidaritate şi sprijin şi de a mobiliza societatea civilă în vederea acceptării şi integrării sociale şi economice a persoanelor cu handicap.

„În această zi, mai mult ca oricând, ne exprimăm respectul şi solidaritatea faţă de persoanele cu dizabilităţi, care, nu de puţine ori, au dovedit că sunt adevăraţi învingători, reuşind să depăşească nu doar limitele handicapului, ci şi barierele sociale impuse de anumite prejudecăţi. Este momentul să ne schimbăm atitudinea, să înţelegem că aceste persoane nu sunt anormale, ci doar altfel, şi este timpul să sensibilizăm opinia publică cu privire la avantajele ce ar rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Cu acest prilej, DGASPC Neamţ a organizat o zi a porţilor deschise la centrele de recuperare a copiilor cu handicap „Sancta Maria” Piatra Neamţ şi „Romaniţa” Roman, pentru ca, prin intermediul presei, toată lumea să vadă condiţiile în care sunt îngrijiţi copiii cu probleme.

Dorin Tabacariu, directorul complexului "Romaniţa"

Dorin Tabacariu, directorul complexului „Romaniţa”

„Sub sloganul «Respectăm dizabilitatea, susţinem abilitatea!», încercăm să atragem atenţia tuturor că persoanele cu dizabilităţi sunt oamenii de lângă noi, cu probleme, cu griji, dar şi cu talent, cu emoţii, cu inteligenţă, valoroşi pentru comunitate”, a afirmat Dorin Tabacariu, directorul complexului „Romaniţa”.

La 1 decembrie, în evidenţele DGASPC Neamţ existau 19.102 persoane cu handicap, dintre care 16.931 adulţi. 1.103 dintre acestea persoane erau instituţionalizate, iar 17.999 neinstituţionalizate.

În judeţul Neamţ există şase centre de îngrijire şi recuperare a persoanelor adulte cu handicap, în localităţile Oşlobeni, Roman, Păstrăveni, Războieni, Bozienii de Sus, Tîrgu Neamţ, şi două centre de recuperare şi reabilitare a copiilor cu handicap, la Piatra Neamţ şi Roman.

39 de copii sunt îngrijiți la Complexul „Romanița”

romanita 02De serviciul de protecţie a copilului cu dizabilităţi din cadrul Complexului „Romaniţa” beneficiază, în acest moment, 39 de copii cu handicap mintal şi motor, care au fost separaţi, temporar sau definitiv, de părinţii lor, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii plasamentului în acest tip de serviciu. Copiii provin din familii monoparentale, au fost abandonaţi, sau din familii biparentale care au condiţii materiale reduse. Aici, copiii au parte, în primul rând, de un program de recuperare specific gradului de handicap, dar şi de dragoste, afecţiune, siguranţă, un mediu stabil şi securizant care să le asigure o bună dezvoltare. „Se oferă copiilor cu dizabilităţi programe de recuperare logopedică, kinetoterapeutică, psihologică, asistenţă socială şi activităţi de recuperare, desfăşurate de o echipă pluridisciplinară”, a precizat Dorin Tabacariu.

În cadrul Complexului funcţionează şi un Centru de primire a copilului în regim de urgenţă, care asigură ocrotirea, în regim de urgenţă, a minorilor aflaţi în dificultate pe o perioadă determinată de timp, până la predarea în familia biologică, plasarea sau încredinţarea într-o familie de substitut sau într-o altă formă de protecţie. În acest moment, şapte copii beneficiază de îngrijire în regim de urgenţă, patru dintre ei fiind fraţi, care provin din Zărneşti.

Copii cu copii

De asemenea, în cadrul Centrului „Romaniţa” funcţionează şi un Centru maternal, care poate asigura primire şi găzduire temporară, protecţie şi îngrijire, suport emoţional şi consiliere psihologică, educare, pentru şase cupluri mamă-copil, aflate într-o situaţie dificilă.

În acest moment, la centrul maternal este îngrijită Andreea S., o mămică ce abia a împlinit 18 ani. Provine dintr-o familie dezorganizată, cu o mamă care ea însăşi are copii cu trei bărbaţi diferiţi. La un moment dat, pe când era doar o adolescentă, Andreea a cunoscut un băiat, cu care a avut o relaţie, în urma căreia a rezultat un copil. În momentul în care a auzit vestea că va fi tată, băiatul a părăsit-o pe Andreea. Nici mama fetei nu a încurajat-o să păstreze copilul.

Încă din copilărie, situaţia Andreei nu a fost una deloc una uşoară. A urmat cursuri la mai multe şcoli din judeţ, dar nu a reuşit nici măcar să termine clasa a opta. După cum povesteşte chiar ea, a mers la şcoală mai întâi în localitatea Poienari, apoi la Cuci, la Bozieni, la Piatra Neamţ, după care a fost transferată la Centrul „Familia Mea” din Roman, prin intermediul căruia a fost înscrisă la Şcoala nr. 9 din Roman, unde a învăţat un an şi jumătate. A trebuit să abandoneze şcoala pentru că a rămas însărcinată.

Prin transfer, de la „Familia mea”, Andreea a ajuns la Centrul maternal din cadrul complexului „Romaniţa”. „Aici, ea este îngrijită, educată, sprijinită să se reintegreze în familie şi în societate. Este o fetiţă ascultătoare, îşi îngrijeşte cu mare drag fetiţa, care se numeşte Ionela. Mai avem de lucrat în ceea ce priveşte comportamentul, limbajul ei, stabilirea unor principiile sănătoase pentru viaţă şi pentru viitor. Trebuie sprijinită ca să îşi poată ţine copilul lângă ea şi are promisiuni din partea mamei sale, care intenţionează să o ia acasă, cu tot cu fetiţă, pentru ca ea să îşi poată continua şcoala”, a spus Elena Damian, psiholog în cadrul complexului.

La centrul maternal, atât Andreei, cât şi fetiţei sale, li se oferă asistenţă medicală, hrană, îmbrăcăminte, plus o bursă de socializare.

Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 0