Compartimentul de îngrijiri paliative de la Spitalul Roman, aproape de a fi înfiinţat

Compartimentul de îngrijiri paliative de la Spitalul Roman, aproape de a fi înfiinţat

Pionierul culturismului în România a plecat din Horia
Sărbătoare la Școala „Calistrat Hogaş”
„Durul” de la „Master Chef” gătește la Roman

 

Spitalul Roman - Spitalul Nou 03Incidenţa destul de crescută a cancerului în rândul populaţiei din zona Romanului a determinat lumea medicală, şi numai, să se implice în asigurarea unei îngrijiri adecvate bolnavilor pentru care medicina nu mai poate face minuni. Arhiepiscopia Romanului are un plan pentru transformarea Spitalului Vechi într-un centru medical modern, cu facilităţi pentru bolnavii aflaţi în stadiu terminal, însă proiectul este unul de durată. Spitalul Municipal de Urgenţă Roman vine, în schimb, cu o soluţie mai uşor de satisfăcut de reglementările şi banii existenţi.

Conducerea unităţii medicale face demersuri, de mai bine de un an, pentru înfiinţarea unui compartiment de îngrijiri paliative, având ca răspuns la oportunitate faptul că un număr însemnat de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi-au găsit sfârşitul pe patul de spital, dar fără a beneficia, ei şi familia, de o terapie consistentă.

„În cursul lunii septembrie, am mers la Ministerul Sănătăţii pentru a obţine avizele pentru înfiinţarea Compartimentului de îngrijiri paliative. Am prezentat memoriul justificativ, necesitatea înfiinţării compartimentului. În 2015, în secţia Oncologie, din 1.214 pacienţi internaţi pe cele 20 de paturi, 946 de pacienţi au fost înregistraţi pentru tratament cu citostatice, iar celelalte cazuri grave au necesitat îngrijiri pe perioade mari, cu costuri crescute şi indice de mortalitate mare. Deoarece avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru înfiinţarea Compartimentului era din 2015, iar legislaţia s-a schimbat, cei de la Minister au cerut un alt aviz de la DSP, care să fie explicit, cu numărul de spaţii necesare desfăşurării activităţii. Aşteptăm avizul de la DSP, după care vom merge iar la Minister pentru a depune memoriul”, a declarat doctorul Maria Andrici, managerul Spitalului.

Compartimentul, pentru care s-au găsit soluţii în identificarea numărului de paturi, prin preluarea din secţii care nu au foarte mare adresabilitate, ar urma să fie amenajat în sediul fostei farmacii din Policlinică. Managerul unităţii medicale spune că toate detaliile legate de transferul pacienţilor şi alte circuite medicale au fost puse la punct, importantă fiind, acum, obţinerea avizelor. Când răspunsul va fi pozitiv, 15 paturi şi cadre medicale pregătite vor putea prelua bolnavii în stare critică şi pe care, în fapt, familia nu-i poate lua acasă, pentru că nu ştiu cum să-i ajute, dar nici nu pot fi salvaţi, doar pot fi consiliaţi şi ajutaţi să-şi petreacă ultimele zile, săptămâni, luni, într-un mediu cu asistenţă psihologică şi medicală adecvată.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!