Prima paginăSanatate

Compartiment de îngrijiri paliative la Spitalul Municipal de Urgență Roman

Compartiment de îngrijiri paliative la Spitalul Municipal de Urgență Roman

Dimensiune text

 

 

La Spitalul Municipal de Urgență Roman funcționează oficial, de joi, 27 septembrie, un Compartiment de îngrijiri paliative, destinat îngrijirii și consilierii bolnavilor în stadiu terminal și familiilor acestora. La deschiderea oficială a Compartimentului au fost prezenți conducerea Spitalului, personalul medical, consilieri locali, primarul Lucian Micu, precum și deputatul Laurențiu Leoreanu.

Compartimentul are zece paturi, distribuite pe saloane de 4, 3 și 2 paturi și o rezervă-izolator de un pat, fiind coordonat de medicul Iulia Bora și unde lucrează șapte asistenți și șapte îngrijitori și infirmieri, preotul Ioan Antoci, preotul spitalului, care se ocupă de latura spirituală, psiholog Paula Popa, de consiliere Psihologică, și asistent social Rodica Bălan. Deschiderea noului Compartiment de îngrijiri paliative, pentru care se fac demersuri de mai mulți ani, a presupus o alocare bugetară de circa 80.000 de lei, contribuind aici și unii oameni de bine care au făcut anumite donații.

„Spitalul Municipal de Urgență Roman și-a extins activitatea cu încă un compartiment, cel de îngrijiri paliative. Deși îngrijirile paliative nu au un specific pentru un spital de urgență, totuși, noi, din dorința de a ajuta pacienții aflați în faza terminală a unor boli amenințătoare de viață și din dorința de a monitoriza corespunzător și trata durerea – și, de asemenea, tot ce înseamnă problemele fizice, psiho-sociale și spirituale ale bolii -, am înființat un compartiment de îngrijiri paliative. Pacienții oricum rămâneau internați în spital, pe secțiile de Oncologie, medicală sau Chirurgie, unde era o durată medie de spitalizare crescută”, a afirmat managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Maria Andrici.

„Dotările sunt corespunzătoare și facem față solicitărilor la care suntem supuși. Din punctul meu de vedere, este o mare realizare că am reușit să deschidem acest compartiment în Spitalul Municipal de Urgență Roman și ne putem acorda trendului european de îngrijire a pacientului pe toate etapele vieții, mai cu seamă în stadiul pre-terminal și axându-ne pe suferința globală a familiei, pe suferința anticipatorie a decesului și pe suferința după deces”, a afirmat medicul Iulia Bora.

„Ne bucurăm și noi de această realizare, pe care o considerăm absolut necesară pentru municipiul Roman. De asemenea, vă informez, ca element de noutate, că, în ședința de consiliu local de astăzi, vom aproba studiul de fezabilitate pentru extinderea ambulatoriului de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, prin crearea acelui centru de imagistică, de construcția unei clădiri, și, de asemenea, dotarea cu aparatură, computer tomograf, RMN, ecograf, aparat de radiologie, un proiect în valoare de peste 2,6 milioane de euro, din care 2,3 milioane sunt eligibile prin fonduri europene”, a afirmat primarul Lucian Micu.

„Am promis, cu ceva timp în urmă, că vom continua activitatea aici în Roman într-o echipă și iată că argumentele există, și prin cel de astăzi, când un proiect mai vechi al nostru astăzi este pus în operă. Nu a fost simplu până s-a ajuns aici, dar cu interes, cu muncă, cu activitate susținută din partea spitalului și a primăriei – și, ulterior și de la București -, în momentul de față lucrurile sunt realizate. Ne bucurăm că se merge mai departe și cu un alt proiect de suflet, cel al centrului de imagistică și nu pot decât să îmi exprim satisfacția că echipa demonstrează că e unită, lucrează și pune în operă proiecte”, a afirmat deputatul Laurențiu Leoreanu.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0