Compact și Nicola vin la „Zilele Municipiului”

Dimensiune text

În perioada 14 – 21 mai, administrația locală organizează cea de-a treia ediție a „Zilelor Municipiului”. Zilele orașului sînt dedicate romașcanilor de toate vîrstele. În această săptămînă, municipiul Roman va pune bazele unei înfrățiri cu orașul Dilijan din Armenia.

 

După ce, luni seară, la Casa de Cultură a avut loc, începînd de la ora 19.30, spectacolul cu intrare gratuită „Mă mut la mama!”, susținut de Teatrul Mic din București, ziua de marți este dedicată episcopului Melchisedec Ștefănescu.

Astfel, marți, de la ora 11, va avea loc premierea elevilor participanți la concursul național dedicat episcopului Melchisedec Ștefănescu – activitate organizată și coordonată de Școala „Alexandru Ioan Cuza”. Tot marți are loc încheierea oficială a lucrărilor de restaurare a ansamblului arhitectural din Parcul Melchisedec, urmată de „Ziua porților deschise” la Fundația Episcop Melchisedec Ștefănescu, vizitarea complexului social – filantropic al fundației și o lansare de carte. La ora 19, Casa de Cultură găzduiește spectacolul „Vremea Mîniei”, susținut de Tudor Gheorghe, pe versurile poetului Grigore Vieru și acompaniamentul orchestrei „Arcadia”.

Miercuri, 16 mai, este „Ziua recunoștinței valorilor romașcane”. În cursul acestei zile, de la ora 9.30 se deschid, în centrul orașului, tîrgul meșterilor populari și tîrgul de produse tradiționale, iar în jurul orei 11 va fi organizată „Gala Excelenței Romașcane” – o manifestare de premiere a romașcanilor cu merite deosebite. La ora 18 va fi organizată o nouă Conferință Clepsydrică, în sala de conferințe a Liceului cu Program Sportiv, aceasta fiind susținută de profesor doctor Virgil Răzeșu. Tema conferinței este „Omul lumii moderne, între progres și disperare”.

Joi, 17 mai, va fi „Ziua diplomației romașcane”. La ora 10, în sala de consiliu a Primăriei, va avea loc semnarea documentelor de colaborare și a pactului de amiciție cu o delegație de invitați din orașul Dilijan, din Armenia. Evenimentul va include momente artistice susținute de elevii Școlii de Artă, iar la semnarea actelor de amiciție va participa și ambasadorul Armeniei la București. La ora 11.30 se va deschide „Orășelul Copiilor” din Parcul Municipal, iar la ora 14, în sala de festivități a Seminarului „Sfîntul Gheorghe” se va desfășura conferința solemnă „Episcop Melchisedec Ștefănescu – 120 de ani de la nașterea în ceruri”, susținută de protopopul Florin Țuscanu. Conferința va fi urmată de o lansare de carte și de o expoziție foto documentară. La ora 15, Muzeul de Istorie va fi gazda colocviului „Călători în Romanul Interbelic”, ce îi are drept autori pe Iulia Butnariu și Adrian Majuru. La ora 18 se va desfășura premierea cîștigătorilor Cupei Municipiului la Fotbal – Seniori. Pe parcursul acestei zile, delegația din Armenia va vizita mai multe obiective din municipiu, precum Parcul Municipal, Casa Vînătorului, Muzeul de Științe ale Naturii, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Biserica Armenească și Seminarul Franciscan. La ora 20, în centrul municipiului sau în sala de spectacole a Casei de Cultură va avea loc „Seara Sergiu Celibidache”. Cu această ocazie se va desfășura un spectacol cuprinzînd momente artistice susținute de elevi și profesori ai Școlii de Artă „Sergiu Celibidache”, apoi, de la ora 21, va avea loc un concert susținut de mezzosoprana Eva Mabellini și de soprana Francesca Fedeli, care vor interpreta opera „Stabat Mater”, de Pergolesi – o operă cu caracter religios. În același timp, va fi organizată o proiecție a filmului „Patimile lui Isus”.

Vineri 18 mai, de „Ziua muzeelor romașcane”, Muzeul de Istorie va găzdui, de la ora 12, simpozionul „Din enciclopedia valorilor romașcane nemuritoare”. La ora 15, la Clubul Copiilor se va organiza concursul „Crucea în imaginația copiilor”, iar de la ora 15.30, la Muzeul de Științe ale Naturii, Asociația „Pro Basarabia și Bucovina” organizează o conferință ce îl are drept invitat pe academicianul Nicolae Dabija. La ora 17, la Muzeul de Artă va fi organizată expoziția „Pictor Romeo Ionescu”, al cărei vernisaj va fi susținut de criticul de artă Valentin Ciucă. Seara, de la ora 18.30 și pînă la ora 22, romașcanii sînt invitați în centrul orașului la un concert de muzică populară susținut de orchestra „Moldova” a Școlii de Artă din Roman și de ansamblul „Rapsozii Botoșanilor”, precum și de cîntăreți consacrați de muzică populară.

Sîmbătă, 19 mai, este „Ziua tineretului romașcan”. La ora 9 va fi organizat „Crosul municipiului” – ștafetă 4 x 900 metri mixt – dedicat elevilor din liceele romașcane. Delegația din Armenia va vizita, începînd de dimineață, Cetatea Neamțului și Mănăstirea Neamț. La ora 11.30 va avea loc „Gala excelenței în educație”, o festivitate de premiere a elevilor și profesorilor coordonatori care au obținut rezultate deosebite la concursuri și olimpiade școlare. La ora 12, Seminarul Teologic „Sfîntul Gheorghe” găzduiește conferința „Cultura, muzica bizantină și căile spirituale nemțene”, susținută de profesorul universitar Florin Bucescu. Conferința va fi urmată de un concert de muzică religioasă. La ora 16, în centrul orașului se va desfășura o paradă a costumelor de epocă și un concurs de scenete istorice, adresat liceelor din Roman. De la ora 19, tinerii talentați din municipiu vor urca pe scena din centrul municipiului, în cadrul unui spectacol.

Duminică, 20 mai, la ora 11.30, va fi organizat un pelerinaj de la Catedrala Arhiepiscopală la mormîntul Episcopului Melchisedec. Seara, romașcanii sînt invitați la un concert de muzică ușoară, în centrul municipiului. Concertul va fi susținut, cel mai probabil, de trupa Compact și de interpreta de muzică pop Nicola.

Luni, 21 mai, de „Ziua patronilor municipiului Roman – Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după o liturghie la biserica ce poartă acest hram, va avea loc inaugurarea „Casei Pîinii”, situată pe strada Speranței, apoi inaugurarea sediului provizoriu al Bibliotecii Municipale. Pe parcursul Zilelor Municipiului Roman, în centrul orașului vor funcționa terase de alimentație publică, precum și o expoziție de flori.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Nu este de actualitate programul referitor la seria de manifestari „Zilele Episcop Melchisedec Stefanescu”, sau, cel putin, nu in totalitate (azi, de pilda, cica programul „este schimbat”) !!! Dom’ Dir. Gherasimescu Bogdan da vina pe protopop, Pr. Gherasim, purtatorul de cuvant, cica, al Arhiepiscopiei spune ca programul este afisat, nici mai mult, nici mai putin, pe… poarta de la intrare in Complexul arhiepiscopal, la catedrala, adica (ca si cum nu ar avea sait episcopia !!!), iar Vladica Melchisedec se-nvarte in mormant in vreme ce credinciosii ortodocsi umbla buimaciti de colo, colo !!! Daca s-ar trezi Vladica, cred ca i-ar trimite pe toti in pustnicie… Mi-e jena de asa „organizare”, vorbe si fite, atat !!!

  • @ morosanu: chiar crezi ca intereseaza pe cineva de manifestarile dedicate lui Melchisedec Stefanescu? Eu stiam ca-s zilele municipiului si ca municipiul Roman nu inseamna numai popi. Ploua cu manifestari religioase, lansari de carte popeasca, inaugurari popesti… plus niste mici si bere. Asta inseamna zilele municipiului? Religie si muzica populara si mici si bere? Asta e o insulta adresata romascanilor. Nu suntem toti din orasul asta tarani care danseaza populara, beau de sparg, rumega mici si se duc la slujbe. Penibil program de zilele orasului, iar implicarea popilor in toate rahaturile din orasul asta e si mai penibila.