Comoara confiscată, estimată la un milion de euro

Dimensiune text

Aceasta este valoarea la care a fost evaluat tezaurul confiscat în urma percheziţiilor la cei doi profesori din Neamţ şi la persoane din alte trei judeţe. Marţi, poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat mai multe percheziţii, dintre care două în judeţul Neamţ. Poliţiştii au descins la locuinţele profesorilor Ovidiu Trifan, din Pipirig, şi Dumitru Ioniţă, din Farcaşa, de unde au ridicat o colecţie impresionantă de monede şi obiecte de patrimoniu.

 

Descinderile au avut loc întrucît poliţiştii din Hunedoara au în lucru un dosar care vizează traficul cu obiecte suspectate că fac parte din patrimoniul naţional. Cea mai mare captură – peste 2.400 de monede şi numeroase obiecte de patrimoniu – s-a înregistrat în Neamţ. Ministerul Public a anunţat că pe rolul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Hunedoara se află în lucru un dosar penal privind infracţiuni la regimul protejării patrimoniului naţional cultural mobil.

În cauză au fost efectuate şase percheziţii domiciliare, în judeţele Buzău, Argeş, Neamţ şi Hunedoara, iar în urma descinderilor au fost identificate şi ridicate peste 2.700 de monede dacice, romane, din aur, argint, bronz, circa 50 de kilograme fragmente ceramice preistorice şi antice, 27 de unelte litice (piatră) preistorice, 180 de bucăţi obiecte de podoabă şi piese de harnaşament de interes arheologic. Obiectele ridicate au fost predate instituţiilor specializate, în vederea expertizării şi evaluării acestora. Valoarea estimată a bunurilor recuperate este de aproximativ un milion de euro.

În cauză, procurorii efectuează cercetări împreună cu lucrători de poliţie ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Compartimentul protejarea patrimoniului, în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigare Criminală – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cu sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii –  Hunedoara.

  COMENTARII

WORDPRESS: 0