HomeEducatieNeamt

Comitet pentru învățământ profesional şi tehnic

La iniţiativa Instituţiei prefectului judeţul Neamţ a avut loc vineri, 16 octombrie, activitatea de constituire şi organizare a Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) de la nivelul judeţului Neamţ, în cadrul întâlnirii lunare a Comisiei de Dialog Social.

Membrii CLDPS şi-au ales preşedintele – pe Mihai Apopii, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, precum şi doi vicepreşedinţi – Ioan Popescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, şi Mihaela Nechifor, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Neamţ. Totodată, s-au constituit două grupuri de lucru – pentru elaborarea/actualizarea Planului Local de Acţiune în Învăţământ şi pentru monitorizarea implementării planurilor de acţiune ale şcolilor.

Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social este o structură partenerială consultativă, fără personalitate juridică, cu atribuţii în domeniul învăţământului profesional şi tehnic, care funcţionează în sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Rolul consultativ al CLDPS se exercită prin acţiuni şi măsuri specifice de elaborare/monitorizare a documentelor de planificare strategică a ofertei de educaţie şi formare profesională prin sistemul de învăţământ profesional şi tehnic la nivel judeţean/local, precum şi prin formulare de recomandări şi puncte de vedere, asistenţă şi colaborare în plan judeţean vizând domeniul educaţiei, formării profesionale şi dezvoltării resurselor umane, în condiţiile prevăzute de cadrul general de organizare şi funcţionare.

Obiectivul general al activităţii CLDPS este de a contribui, prin dialog social şi prin antrenarea răspunderii publice a celor implicaţi, la armonizarea politicilor, strategiilor şi acţiunilor concrete în domeniul educaţiei şi formării profesionale la nivelul învăţământului preuniversitar, cu cerinţele complexe, generale sau specifice ale mediului economic, social şi cultural, la nivel judeţean şi local.

CLDPS se constituie şi funcţionează, la nivelul fiecărui judeţ, în baza unui acord de colaborare voluntară a partenerilor sociali, persoane juridice reprezentative pentru contribuţia la dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic la nivelul judeţului, acord care se încheie pe o perioadă de minimum şase ani.

CLDPS are o structură multipartită care urmăreşte reprezentarea echilibrată numeric a principalelor categorii de parteneri sociali din fiecare judeţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0