Comisia Europeană sprijină inițiativele de cooperare transnațională ale Regiunii Nord-Est

Comisia Europeană sprijină inițiativele de cooperare transnațională ale Regiunii Nord-Est

Dimensiune text

 

adrne-vizita-olanda-1Printr-o scrisoare comună remisă, în cursul acestei săptămâni directorului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, și directorului general al Alianței Provinciilor de Nord din Olanda (SNN), Eise van der Sluis, Marc Lemaitre, director general al DG REGIO, în numele președintelui Jean-Claude Junker, a reiterat sprijinul pentru inițiativele de colaborare ale Regiunii Nord-Est, în special în ceea ce privește parteneriatul strategic cu SNN.

„Aș dori să vă felicit pe amândoi pentru colaborarea stabilită între cele două regiuni. Comisia sprijină cu căldură astfel de inițiative, prin care regiunile dezvoltă inițiative comune de cooperare ce conduc la investiții, pe baza domeniilor prioritare comune identificate în propriile strategii pentru specializare inteligentă. Am solicitat serviciilor mele să fie disponibile pentru orice tip de asistență de care ați putea avea nevoie, în special privitor la utilizarea Fondurilor Europene Structurale și de Investiții. Aș încuraja, de asemenea, cele două regiuni ale dumneavoastră să stabilească relații de strânsă colaborare cu autoritățile de management pentru programele FEDR relevante”, a declarat directorul general al DG REGIO, citat de un comunicat de presă al ADRNE.

Parteneriatul între Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est și Alianța Provinciilor de Nord din Olanda (SNN) face parte din planul ADR Nord-Est de dezvoltare a mediului de afaceri din regiune și de urmare a Strategiei de Specializare Inteligentă, unde au fost definite domeniile prioritare în care se va investi în următoarea perioadă de programare 2014-2020.

Proiecte comune bilaterale

Parteneriatul strategic cu SNN are ca obiective cooperarea pentru soluționarea provocărilor societale din cele două regiuni prin proiecte comune bilaterale, dezvoltarea și implementarea conceptului cvadruplu helix în cazul proiectelor cu impact asupra comunității. Conceptul Cvadruplu Helix înseamnă implicarea mediului academic și de cercetare, a administrației publice precum, a mediului de afaceri și a societății civile în procesul de studiu și implementare a proiectelor cu impact general în societate.

În cadrul acestui parteneriat sunt cooptate toate entitățile care fac parte din domeniile prioritare de investiții stabilite în Strategia de Specializare Inteligentă și confirmate în parteneriatul cu SNN.

Companiile private vizate și selectate pentru acest proiect de colaborare internațională vor fi cele care au în vedere dezvoltarea unor oportunități de afaceri la nivel internațional, urmăresc reducerea costurilor, eficientizarea proceselor interne și/sau creșterea gradului de competitivitate precum și cel al inovării. În același timp, aceste companii trebuie să aibă deschiderea să se implice în dezvoltarea educației în comunitatea din care fac parte, au politici de responsabilitate socială și dezvoltare durabilă, sunt preocupați de dialogul social, ocuparea forței de muncă, protecția și informarea consumatorilor, precum și de coeziunea socială.

Universitățile care au capacitate de cercetare și inovare, respectiv de transfer tehnologic, vor fi implicate în educarea sectoarelor strategice enunțate anterior și în concretizarea colaborărilor de tip cvadruplu helix atât la nivel național, cât și internațional.

În calitate de facilitatori ai întregului proces, preocupate de viitorul acestei colaborări, ADR Nord-Est și SNN au lucrat pentru a stabili cadrul organizațional și procedural în care se va implementa acest program de cooperare, maparea surselor de finanțare existente, agrearea unei strategii comune pentru promovare și a unui cadru comun de obținere a sprijinului politic pentru acest mecanism de tranziție.

„Putem ridica nivelul de dezvoltare al regiunii”

„Am convingerea ca am pus o cărămidă bună la temelia acestui program în care ne-am pus încrederea că putem ridica nivelul de dezvoltare al Regiunii Nord-Est. Colaboratorii noștri, care au dat curs acestei propuneri, vor fi partenerii noștri pe termen lung și își vor putea vedea răsplătite eforturile prin atenția și interesul pe care comunitatea, tinerii și, mai ales, antreprenorii, le vor acorda acestor medii inovatoare de incubare a afacerilor. Programul nostru este deja un studiu de caz pentru Comisia Europeana, care ne-a facilitat și încurajat dialogul și care poate vedea în rezultatele muncii noastre o posibilă soluție pentru Politica de coeziune post 2020”, susține Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0