Prima paginăEconomie

Comercianții de jucării cu laser, verificați de Protecția Consumatorilor

Comercianții de jucării cu laser, verificați de Protecția Consumatorilor

Dimensiune text

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a autosesizat cu privire la potențialul pericol al dispozitivelor de tip jucărie cu laser existente pe piața din România, demarând controale la nivelul întregii țări, în urma informațiilor apărute în spațiul public în data de 29 iulie, referitoare la un accident suferit de un copil de zece ani care s-a jucat cu o jucărie cu laser, informează ANPC.

Acțiunea de control a fost coordonată de către Direcția Generală Control, Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, prin directorul general Paul Anghel, împreună cu profesioniștii de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), care au verificat existența potențialului periculos al indicatoarelor cu laser.

Controlul, desfășurat în perioada 2 – 9 august 2019, a avut în vedere existenţa, în rețelele de comercializare, în depozite și magazine, de indicatoare laser notificate prin Sistemul RAPEX ca produse periculoase, produse care utilizate în condiții normale pot pune în pericol viața, sănătatea și securitatea consumatorilor contrar prevederilor OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor (r2), cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, la nivelul întregii țări au fost controlați 305 operatori economici, constatându-se abateri la 108 dintre aceștia (35,4%). Din cantitatea de indicatoare laser constatată cu abateri, respectiv 180.66 de bucăți, controlul a scos în evidență faptul că 17.891 de indicatoare laser erau notificate în Sistemul RAPEX ca periculoase. Au fost aplicate 115 sancțiuni, dintre care 43 de avertismente și 72 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 527.000 de lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare 17.891 de indicatoare laser, produse care erau notificate în Sistemul RAPEX, și au fost oprite temporar de la comercializare 175 de indicatoare laser ce prezentau abateri de informare a consumatorilor.

Indicatoare laser au fost găsite în 24 de județe și municipiul Bucureşti (57% din totalul de judeţe controlat): Iași, Bacău, Neamț, Vaslui, Suceava, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Brașov, Galați, Constanța, Tulcea, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, municipiul București și Ilfov.

„Trebuie subliniat pericolul potențial al acestor indicatoare cu laser dat de neconcordanța între puterea laserului precizată pe ambalaj, conform etichetării corecte și valoarea reală care rezultă din verificările efectuate de specialiști, care poate induce în eroare atât comisarii ANPC cât și consumatorii. Totodată, reamintesc consumatorilor că indicatoarele cu laser nu sunt jucării. Părinții trebuie să fie cu atât mai atenți la aceste obiecte, având în vedere că pe ambalajul produselor se regăsește atenționarea că acestea sunt interzise copiilor. Iar pentru adulți, ambalajul conține avertizări în legătură cu utilizarea indicatoarelor laser care poate fi periculoasă în general, indiferent de vârsta celui care le folosește”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0