Prima paginăActualitateNeamt

Comercianți de ape minerale amendați de Protecţia Consumatorului

Dimensiune text

Inspectorii au dispus oprirea definitivă de la comercializare a 35 litri de apă, în valoare de 34,80 lei.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ a desfăşurat, în perioada 15 – 30 iunie, o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea şi etichetarea, prezentarea şi publicitatea apelor minerale naturale. În cadrul acestei acţiuni au fost verificaţi 13 operatori economici. Abateri de la prevederile legale s-au constatat la nouă operatori economici, cantitatea totală de produse supusă verificărilor fiind de 35.326,5 litri, iar cantitatea cu abateri fiind de 51,50 litri de apă, în valoare de 154,45 lei.

Ca urmare a abaterilor constatate, s-au dispus oprirea temporară de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, a cantităţii de 12,5 litri, în valoare totală de 119,65 lei, şi oprirea definitivă de la comercializare a cantităţii de 35 litri de apă, în valoare de 34,80 lei. În urma acestei acţiuni au fost aplicate opt avertismente şi o amendă contravenţională, în valoare de 1.000 de lei.

La verificările efectuate, inspectorii din cadrul CJPC Neamţ au constatat, printre alte nereguli, că produsele au data durabilităţii minimale ilizibilă şi că, la unii agenţi economici, comercializarea de apă minerală naturală necarbogazoasă din Franţa s-a făcut fără traducerea din limba franceză a menţiunii obligatorii privind faptul că aceste produse trebuie să fie ferite de razele solare, aşa cum informează producătorul. Totodată, s-a constatat că agenţii economici nu au respectat condiţiile de depozitare prevăzute de producători la comercializarea apelor îmbuteliate, pentru cantitatea de 35 litri care era expusă direct sub influenţa razelor solare.

Inspectorii CJPC Neamţ sfătuiesc consumatorii să fie atenţi, când cumpără ape minerale naturale şi ape de izvor, la modul de prezentare, la etanşeitatea recipientelor, la prezenţa suspensiilor, să citească înscrisurile de pe etichete şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranţa unui produs.

COMENTARII

WORDPRESS: 0