Comandantul echipajului de pompieri care a intervenit la concertul Carla’s Dream din Piatra Neamţ, avansat în grad

Comandantul echipajului de pompieri care a intervenit la concertul Carla’s Dream din Piatra Neamţ, avansat în grad

Dimensiune text

 

carlas concertInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a transmis, luni, detalii asupra modului în care a decurs intervenţia de la concertul Carla’s Dream care a avut loc vineri, 20 mai, în Piatra Neamţ, în urma căruia au leşinat nouă persoane, din cauza aglomeraţiei:

„Evenimentul a fost anunţat unităţii de către organizator printr-un fax, pe data de 9 mai a.c., pentru data de 20 mai a.c., începând cu orele 19.30. Evenimentul s-a produs începând cu ora 19.30, ora începerii concertului unei formaţii de muzică. La acest eveniment, publicul a fost constituit în marea parte din adolescenţi şi copii. Destinaţia obiectivului în care a avut loc evenimentul: spaţii comerciale în care îşi desfăşoară activitatea de comerţ cu amănuntul chiriaşi.

Evenimentul a constat în aglomerarea obiectivului cu utilizatori, fiind posibilă manifestarea următoarelor riscuri:
– apariţia fenomenelor psihice negative specifice situaţiilor de urgenţă (frica, panica, paralizia totală), risc manifestat la un nivel scăzut prin apariţia unor cazuri izolate de panică, datorită intervenţiei forţelor ce asigurau evenimentul;
– probleme medicale determinate de lipsa oxigenului şi temperatura ridicată, risc manifestat prin apariţia cazurilor de lipotimie, la un nivel scăzut, datorită intervenţiei forţelor ce asigurau evenimentul;
– probleme medicale determinate de răniri ca urmare a unei evacuări haotice în cazul în care panica ar fi fost generalizată, risc nemanifestat datorită intervenţiei forţelor ce asigurau evenimentul;
– cedarea unor elemente constructive (balustradă protecţie căi evacuare, vitrine din sticlă), urmată de căderi în gol şi/sau răniri, în cazul în care panica ar fi fost generalizată, risc nemanifestat datorită intervenţiei forţelor ce asigurau evenimentul şi evacuarea în ordine a spaţiului.

Organizatorul a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu în luna iunie 2012. Obiectivul este echipat cu instalaţii specifice pentru asigurarea securităţii la incendiu, cu acoperire totală.

Observarea, anunţarea şi intervenţia

Observarea evenimentului s-a realizat direct, de către echipajul de pompieri din cadrul Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ al unităţii, comandat de plt.maj. Buţurcă Cătălin, aflat la faţa locului pentru misiunea de asigurare. Data şi ora deplasării la misiunea de asigurare: 20.05.2016 – 17:47. Data şi ora ajungerii la locul misiunii de asigurare: 20.05.2016 -17:52. Echipajul a fost format din patru subofiţeri şi o autospecială de stingere a incendiilor cu apă şi spumă. Echipajul a realizat un dispozitiv preliminar de stingere de la un hidrant interior, după ce în prealabil a executat recunoaşterea la toate sursele de apă şi căile de acces şi evacuare existente în obiectiv. Prima intervenţie: s-au salvat şi acordat îngrijiri medicale la 9 persoane şi au fost sprijinite să se evacueze în condiţii de siguranţă 20 de persoane. Momentul lichidării consecinţelor evenimentului: 20.05.2016 – 21:00. Momentul retragerii din dispozitiv: 20.05.2016 – 21:35. Persoane salvate: 8 adolescenţi şi 1 copil.

În urma anunţării de către comandantul echipajului care asigura evenimentul că aglomerarea de persoane a crescut foarte mult, s-a luat hotărârea de a trimite la faţa locului cadre ale Inspecţiei de Prevenire pentru constatarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale şi a aplica legea. De asemenea, inspectorul şef s-a deplasat la locul evenimentului.

După oprirea concertului (anunţul a fost făcut de şeful formaţiei, la solicitarea comandantului echipajului de pompieri), inspectorul şef a luat măsuri pentru evacuarea în ordine a spaţiului folosind efectivele ISU, Jandarmeriei şi firmei de pază şi a solicitat forţe în sprijin de la Poliţie pentru menţinerea ordinii publice şi îndrumarea şi dirijarea circulaţiei. În scurt timp situaţia a revenit la normal, fără incidente.

Cauza şi împrejurările producerii evenimentului

Opinăm că evenimentul a avut drept cauză estimarea greşită de către organizator a numărului de participanţi la eveniment, în condiţiile în care intrarea era liberă, într-un spaţiu impropriu acestui tip de eveniment, prin suprafaţă şi imposibilitatea controlului numărului de participanţi/utilizatori ai spaţiului.

Pentru modul în care a condus intervenţia, până la sosirea inspectorului şef, s-a propus recompensarea cu înaintarea în gradul următor, în mod excepţional, a plt.maj. Buţurcă Cătălin Claudiu, comandantul echipajului, precum şi citarea, prin Ordin de Zi pe Unitate al Inspectorului General, a membrilor echipajului”.

Carla’s Dream revin la Piatra Neamţ, în aer liber

În cursul zilei de luni, membrii formaţiei Carla’s Dream au postat un mesaj pentru fani pe pagina de socializare, în care anunţă, între altele, că vor reveni la Piatra Neamţ, în luna iunie, de data aceasta în cadrul unui concert care se va desfăşura în aer liber:

„Dupa cum am promis, venim cu un update despre actiunile intreprinse in cazul concertului de la mall-ul din Piatra Neamt. Toate organele responsabile au fost sesizate sau/si s-au autosesizat si acum, in limita atributiilor legale, elucideaza cazul. Nu vrem sa facem cazul mai mare decat este si ne bucuram ca am reusit, impreuna cu voi toti, sa atentionam organizatorii, organele de profil si comunitatea in general asupra importantei respectarii normelor de securitate. Vrem sa multumim reprezentantilor ISU, pompierilor, personalului medical, primariei, politiei si tuturor celor care s-au implicat intr-un mod sau altul in acest caz si, nu in ultimul rand, le multumim reprezentantilor mass media pentru aducerea acestuia in atentia publica. Ultimele stiri presupunem ca va sunt cunoscute, noi fiind siguri ca organele abilitate isi vor indeplini in mod corespunzator obligatiile. Si cel mai important. Aveti tot respectul nostru pentru solidaritatea de care ati dat dovada. PS. Vrem sa va vedem. Si o sa va vedem. Pe 26 iunie la Piatra Neamt. In AER LIBER. V-am cuprins.”

 COMENTARII

WORDPRESS: 0