Prima paginăEducatie

Colegiile cu mulți picați la Bac redevin licee

Dimensiune text

Titlurile de colegiu vor trebui înnoite la fiecare 5 ani. Unul dintre criteriile obligatorii îl reprezintă promovabilitatea la bacalaureat peste media pe țară.

 

Foto: Colegiul Național „Roman-Vodă”

 

Promovabilitatea scăzută la examenul de bacalaureat ar putea reprezenta unul dintre motivele pentru colegiile vor fi declasificate, urmând să-și schimbe denumirea din „colegiu” în „liceu”. Conform unui document semnat de ministrul Remus Pricopie, condițiile de acordare a titlului de colegiu s-au înăsprit, iar titlul va fi temporar, urmând a fi înnoit la fiecare 5 ani. Cu alte cuvinte, liceele romașcane care au obținut deja acest titlu au la dispoziție 5 ani pentru a se alinia noilor cerințe impuse pentru a se regăsi în eșalonul superior al instituțiilor de învățământ. Printre provocările cărora trebuie să le facă față se află și una destul de greu de îndeplinit: cel puțin trei ani cu promovabilitate la examenul de bacalaureat peste media pe țară.

 

Tradiție, performanță, proiecte europene

 

Conform metodologiei de acordare a titlului de colegiu național sau colegiu tehnic, semnate de ministrul Educației Remus Pricopie în luna mai, aceste titluri au valabilitate limitată și pot fi reînnoite doar cu condiția respectării unor criterii minimale, care vizează laturi diferite ale activității desfășurate în școală. Criteriile de înnoire a titulaturii sunt aceleași cu criterile de acordare a titlului. Primul aspect evaluat urmărește contribuția deosebită privind dezvoltarea învățământului, științei, culturii și sportului, la nivel local, regional, național și internațional, activitatea educativă, pedagogică și științifică desfășurată și performanțele profesionale înregistrate de elevii unității de învățământ reflectate în rezultatele obținute la concursurile specifice naționale și internaționale. O altă condiție obligatorie pentru atribuirea titlului o reprezintă „proba timpului”. Pentru obținerea denumirii de colegiu național, liceele teoretice trebuie să aibă în spate 75 de ani de activitate relevantă, iar liceele tehnice care aspiră la titlul de colegiu tehnic trebuie să aibă cel puțin 50 de ani de activitate ca liceu industrial. Cel de-al treilea criteriu care trebuie respectat este reprezentat de calitatea corpului didactic titular, de ponderea personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat și de implicarea personalului didactic al unității de învățământ în activitatea de cercetare științifică sau pedagogică. Criteriul care face referire la calitatea absolvenților urmărește două aspecte. În primul rând personalitățile vieții științifice, culturale, sociale sau sportive care au ieșit de pe băncile școlii și în cel de-al doilea rând rata de promovabuilitate la examenul de bacalaureat, care ar trebui să fie peste media națională, în ultimii trei ani. Ultimele două criterii luate în calcul presupun existența a cel puțin două niveluri de învățământ acreditate care să funcționeze în unitatea de învățământ, cu statut de liceu teoretic sau liceu vocațional, în ultimii 5 ani, existența unui operator economic cu care să fie încheiat un protocol pentru pregătirea practică a viitoarei forțe de muncă și implementarea măcar a unui proiect cu finanțare extern, relevant pentru dezvoltarea unității de învățământ în ultimii 5 ani. În Roman, patru licee au obținut titlurile de colegii. Este vorba despre Colegiul Național „Roman Vodă”, Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Colegiul Tehnic „Petru Poni” și Colegiul Tehnic „Danubiana”. Nici unul dintre colegiile tehnice din oraș nu a avut la bacalaureatele din ultimii trei ani rezultate peste media națională. În calcul vor fi luate însă rezultatele obținute la examenul de bacalaurat din anii care urmează.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • VICTOR 8 ani

    Doar in Romania este o astfel de clasificare a liceelor sau colegiilor, dupa promovarea bac-ului, dar si alte criterii originale danubiene-pontice. Domnii din Ministerul Educatiei inca nu au aflat ca in Europa si in lume, un colegiu este o institutie de invatamant unde elevii invata o meserie. Denumirea de ,,Colegiul,, este specifica pentru invatamantul tehnic, nu si cel teoretic. Prin urmare, ,,Roman Voda,, ar trebuie sa fie Liceu Teoretic, iar de exemplu, ,,Vasile Sav,, ,,Petru Poni,, Miron Costin,, Danubiana,, Ion Ionescu de la Brad,, ar trebui sa fie toate Colegii Tehnice