Cod galben de ninsori și vânt puternic, până joi dimineață

Cod galben de ninsori și vânt puternic, până joi dimineață

Dimensiune text

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți mai multe avertizări privind fenomene meteo extreme, pentru întreaga țară, valabile până joi dimineață.

Astfel, conform meteorologilor, în intervalul marți, 4 februarie, ora 13:00 – miercuri, 5 februarie, ora 08:00 (COD GALBEN), în jumătatea de vest a țării se vor semnala intensificări ale vântului și cantități de precipitații însemnate, precum și ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1.700 de metri. În cursul zilei de marți, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte.

În noaptea de marți spre miercuri (4 spre 5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20 – 25 l/mp și izolat 35 – 40 l/mp. Vântul va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55 – 65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90 – 100 km/h și va fi viscol. Intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50 – 55 km/h. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș.

Marți, 4 februarie, între orele 15:00 – 23:00 (COD PORTOCALIU), în zona de munte a județelor Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Caraș Severin vor fi precipitații abundente și se vor acumula local 40 – 50 l/mp.

 

De asemenea, în intervalul miercuri, 5 februarie, ora 08:00 – joi, 6 februarie, ora 10:00 (COD GALBEN), în regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile.

La munte, în nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii de miercuri și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60 – 70 km/h, iar în zona montană 90 – 100 km/h.

În a doua parte a zilei de miercuri, 5 februarie, și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (5 spre 6 februarie), vântul va fi intens și în regiunile vestice și centrale, iar rafalele vor depăși 55 – 60 km/h.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0