Cod galben de averse de ploaie și vânt puternic, până marți seară

Cod galben de averse de ploaie și vânt puternic, până marți seară

 

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni două atenționări de tip cod galben, valabile pentru zone din centrul, nordul și estul țării, inclusiv județul Neamț, vizând perioade de instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate, dar și de precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte, pentru zilele de luni și marți.

Conform meteorologilor, luni, 6 mai, între orele 14 – 23, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea și la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantități de apă care vor depăși 25 – 35 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

În intervalul luni, 6 mai, ora 23 – marți, 7 mai, ora 23, în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25 – 30 l/mp și, pe arii restrânse, 50 – 60 l/mp. Aversele vor mai fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, de grindină. În zonele montane, iar trecător și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. La altitudini de peste 1.500 de metri, vântul va avea intensificări de peste 70 – 80 km/h, spulberând zăpada.

Meteorologii atrag atenția că, mai ales pe parcursul zilei de marți, 7 mai, local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h. Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată, în toată țara.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0