Prima paginăActualitateRural

Cocs de petrol în fosta fabrică de alcool din Crăieşti

Dimensiune text

SC Mihoc Oil SRL va deschide în acest an, în localitatea Crăieşti, o fabrică de obţinere a cocsului de petrol.

În comuna Bozieni va „răsări” o nouă unitate de producţie. După ce SC Mihoc Prima SRL din Crăieşti a fabricat, timp de 16 ani, alcool şi produse derivate, Ion Mihoc, administratorul societăţii, vrea să schimbe obiectul de activitate al unităţii. Noua fabrică va produce la Crăieşti cocs de petrol şi uleiuri. „Fabrica de alcool a funcţionat în fostul Complex Avicola din localitatea Crăieşti, o unitate care lucra pe profit înainte de 1990. Începând din 1993, complexul a intrat în proprietatea lui Ion Mihoc, care a înfiinţat o fabrică de alcool, unde au lucrat 200 de persoane, cele mai multe din comuna noastră”, a precizat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Criza şi anumite disfuncţionalităţi înregistrate în funcţionarea societăţii au făcut ca afacerea cu alcool să fie o povară. „Societatea este în proces cu Finanţele Publice”, a spus primarul comunei Bozieni.

Între timp, Ion Mihoc a concesionat 3,7 de hectare de teren în extravilanul satului Crăieşti şi face investiţii pentru proiectul intitulat „Instalaţie tehnologică de separare, tratare şi eliminare deşeuri periculoase prin piroliză pentru obţinerea de cocs de petrol şi uleiuri”.

Noua fabrică a SC Mihoc Oil SRL de obţinere a cocsului are acordul notarial al celor patru familii ale căror gospodării se află la 100 de metri distanţă de unitatea de producţie. „Fabrica de la Crăieşti are o instalaţie similară cu cea de la Pipirig. Nici la Pipirig nu au existat reclamaţii, incendii sau alte probleme, deşi gospodăriile se află la zece metri distanţă de instalaţie. Nu vor fi probleme nici la Crăieşti, deoarece lucrăm cu instalaţii moderne şi dispunem de un laborator modular ermetic. Este o investiţie pe care o realizăm din fonduri proprii, unde vor lucra în jur de 30 de persoane, în cea mai mare parte specialişti în domeniu”, a spus Ion Mihoc, administratorul SC Mihoc Oil SRL.

Investiţia este pionierat în zona Roman şi va aduce beneficii comunei Bozieni. „Având în vedere că pe teritoriul comunei nu există alţi investitori, consider că noua fabrică este de bun augur. Pe perioada funcţionării fabricii de alcool, suma colectată de la societate la bugetul local ajungea anual chiar şi la 100.000 de lei”, a spus primarul Grumezescu.

Cocsul are multiple întrebuinţări, atât în industria aluminiului şi oţelului, cât şi pentru uz casnic.

COMENTARII

WORDPRESS: 0