Clanul Tănase, băgat după gratii

Clanul Tănase, cel care, în anul 2008, a terorizat Romanul din cauza conflictelor cu alți romi, a fost condamnat.

 

 

Patru membri ai familiei Tănase s-au prezentat la sediul Poliției Roman miercuri dimineața, în jurul orei 9.00, cu bagaje cu tot, pentru a fi preluați și duși în arest la Penitenciarul Bacău.
Pe numele celor patru existau mandate de arestare, pentru pedepse cu închisoarea, sub aspectul comiterii comiterii infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și linistii publice. Aurel Tănase, în vîrstă de 59 de ani, va sta după gratii un an. Fiul său cel mare, Aurel Tănase, în vîrstă de 41 de ani, va sta în închisoare doi ani. Gabriel Tănase, de 31 de ani, va sta alături de tatăl și de fratele său timp de șapte luni, în timp ce Sorin Hălăngescu, de 33 de ani, va sta după gratii doi ani.

Foto: Membrii familiei Tănase au fost implicați în mai multe scandaluri în ultimii ani

 

 

Faptele pentru care au fost condamnați cei patru s-au petrecut în prima parte a lunii august, în anul 2008. În noaptea de 6 spre 7 august 2008, în jurul orei 1.25, Poliția Roman a fost sesizată telefonic de către Elena M., domiciliată în zona cartierului țigănesc, despre faptul că în locuința ei s-a iscat un scandal de proporții, scandal în care au fost implicați doi dintre membrii clanului Tănase și un alt bărbat de etnie rromă. Cei trei bărbați participau la o petrecere organizată în locuința Elenei M., iar după ce au consumat băuturi alcoolice s-au luat la ceartă. Cum între membrii celor două clanuri există, de mai multă vreme, o relație încordată, scandalul s-a transformat într-o adevărată bătaie. Pe fondul consumului excesiv de alcool, Aurel Tănase și unul dintre fiii săi s-au luat la bătaie cu Florin H. În urma conflicutului, cei trei s-au lovit reciproc, însă cel mai „șifonat” a ieșit Aurel Tănase. În urma loviturilor primite, acesta a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

O zi mai tîrziu, peste 100 de rromi din Strada Nouă, înarmați cu bîte, răngi ori lanțuri, au luat cu asalt strada Aleea Revoluției, loc în care sînt domiciliați cei mai mulți dintre membrii clanului Tănase. Romii au plecat din Strada Nouă în jurul orei 14 și au „mărșăluit” prin oraș pînă în zona Aleei Revoluției, avînd drept scop linșarea membrilor familiei Tănase. În momentul în care au aflat de ce li se pregătește, frații Tănase, împreună cu familiile, s-au adăpostit în apropierea Poliției Roman, în părculețul din fața acestei instituții.

Pentru a ține situația sub control, conducerea Poliției municipiului Roman a cerut atunci ajutor. Astfel, în oraș, pentru mai multe săptămîni, au fost mobilizate importante forțe de ordine, atît echipaje ale Serviciului Poliției de Intervenție Rapidă (SPIR), cît și echipaje ale Jandarmeriei Neamț. De altfel, oamenii legii au reușit să confiște un adevărat arsenal de la romi, ce a constat în zeci de bîte, topoare, furci, săbii, cuțite ori chiar sulițe.

 

 

Istoria clanului Tănase

Cunoscuți ca fiind foarte violenți, frații Tănase au devenit „celebri” în Roman mai ales în urma diverselor agresiuni comise asupra polițiștilor. Prima agresiune de acest gen a avut loc în noaptea de 18 spre 19 septembrie 2003, în zona Gării Roman. În acea noapte, după ce a tulburat liniștea publică într-un local din zona Gării, Aurel Tănase a agresat fizic un polițist ce a încercat să intervină pentru restabilirea liniștii și ordinii publice.

Un an mai tîrziu, un scandal similar a avut loc tot în preajma unui local din Roman. Astfel, în noaptea de 17 spre 18 iulie 2004, în timpul unei cumetrii ce a avut loc la un restaurant din Roman, un alt membru al clanului Tănase, Merișor Tănase, a agresat un alt polițist romașcan ce încerca să-și facă meseria. După reținerea lui Merișor Tănase, doi frați de-ai lui, Sorin și Gabriel Tănase, au luat cu asalt sediul Poliției Roman și, după ce au distrus mai multe geamuri, s-au automutilat, tăindu-se cu cioburi de sticlă pe corp.

În data de 22 martie 2006, un alt polițist romașcan a căzut victimă fraților Tănase. În timpul unei petreceri organizate de membrii acestei familii în zona Aleei Tudor Vladimirescu, un polițist din cadrul Biroului Ordine Publică Roman a rămas fără dinți în gură, după ce le-a cerut petrecăreților să reducă volumul muzicii și să nu mai facă gălăgie.

În 2008, frații Tănase au intrat în conflict cu romii din Strada Nouă, din cauză că au reușit să „ia în stăpînire” zona, spre nemulțumirea celorlalți romi.

Membrii familiei Tănase nu s-au liniștit nici după problemele din 2008. Aurel Tănase, tatăl, a fost condamnat în 2011, de Judecătoria Roman, la opt luni de închisoare, după ce a rupt mîna unui romașcan, cu care se luase la ceartă din cauza unei perechi de pantofi.


COMENTARII

WORDPRESS: 0