HomeActualitateRoman

Clădiri vechi cu faţă nouă şi clădiri în paragină, în Centrul Vechi din Roman

Unele persoane care au redobândit clădirile din Centrul Vechi al Romanului nu s-au sinchisit să le reabiliteze, nici măcar să le îngrijească. Acestea nu au primit  amenzi, ci doar somaţii şi avetismente.

retrocedate 05În Centrul Vechi din Roman unele clădiri au fost retrocedate moştenitorilor foştilor proprietari, însă câteva dintre ele au fost lăsate de izbelişte. În cadrul acţiunii de retrocedare, în perioada 2004 – 2007, Primăria Roman a restituit în natură terenul pe care s-a aflat Cinematograful „Vasile Alecsandri” şi clădirea care a găzduit Muzeul de Știinţe ale Naturii, aflată la nr. 244 de pe strada Ștefan cel Mare. Și Acvaserv a restituit, în aceeaşi perioadă, clădirile cu numerele 196 şi 199.

Proprietarii care au redobândit aceste clădiri, dar care nu au avut grijă de ele şi le-au lăsat în voia sorţii, au fost norocoşi şi nu au primit amenzi. „În acest an, până în luna septembrie, nu s-au aplicat amenzi, ci au fost trimise, de către Poliţia Locală, cinci somaţii şi două avertismente proprietarilor, indiferent de modul în care au dobândit bunurile din zona străzii Ștefan cel Mare. Proprietarii au fost atenţionaţi cu privire la obligaţiile pe care le au legat de îngrijirea terenurilor, îngrădirea acestora şi îndepărtarea gunoiului depozitat pe acestea”, a declarat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman.

retrocedate 01Nu toţi proprietarii şi-au lăsat de izbelişte proprietăţile redobândite. Unii au început procesul de reabilitare imediat după ce le-au redobândit sau după finalizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, care a modernizat şi schimbat faţa Centrului Vechi, proiect iniţiat de primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu. O astfel de clădire este restaurantul Casa Romaşcană. El a fost construit între anii 1906-1910, de fraţii Rottenberg, cunoscuţi pielari ai locurilor şi lăsat în paragină în jurul anilor ’90. Acum, însă, ambientul luxos, grija pentru detalii şi ospitalitatea ireproşabilă sunt elementele care definesc Casa Romaşcană. Lângă acesta, o altă clădire a fost transformată în motel.

retrocedate 03Alte persoane care au redobândit clădiri au ales căi de mijloc. Nici nu le-au lăsat de izbelişte, nici nu le-au reabilitat, ci au făcut doar mici ajustări, le-au vândut sau încă aşteaptă cumpărători. „Proprietarii terenului pe care s-a aflat Cinematograful «Flacăra» au realizat doar îngrădirea acestuia şi au efectuat periodic curăţarea terenului de gunoiul aruncat de vecini, până la acest moment nefiind efectuate demersuri pentru realizarea unei clădiri sau o altă investiţie. Proprietarul terenului pe care s-a aflat Cinematograful «Vasile Alecsandri» este un cetăţean domiciliat în Israel şi, de la dobândire, a dorit să găsească un cumpărător pentru acesta. În ceea ce priveşte clădirea care a fost sediul Muzeului de Știinţe ale Naturii, aceasta a fost vândută de noul proprietar, până la acest moment nefiind întreprins niciun demers pentru reabilitare sau modernizare”, a adăugat Constantin Cudalb.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • cobe 10 ani ago

    vorbesti de parca toti suntem bogati, avem foarte multi bani,dar nu vrem sa ne reparam casele, dupa gandirea ta suntem si nesimtiti, cum ne permitem asa ceva intr-un stat european ca romania. mai era un consilier prezidential care aprecia ca cine are salariu 800 lei este bogat !!! se vede ca ai invatat meserie de la el, scuze dar apucate de alta meserie