Prima paginăPolitica

Cine sunt cei care au locul 1 la alegerile parlamentare

Cine sunt cei care au locul 1 la alegerile parlamentare

Dimensiune text

 

parlament camera deputatilorZece partide și-au depus în Neamț listele pentru a accede în Parlamentul României la alegerile din 11 decembrie, la care se adaugă și patru independenți – trei pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Nu toți candidații sunt din județul nostru, mai ales atunci când vine vorba de UDMR. Pe de altă parte, dacă ne uităm pe declarațiile de avere și de interese ale primilor înscriși pe listele de partid sau ale independenților, diferențele sunt importante. Unii au averi impresionante, afaceri, în timp ce alții au trăit din șomaj sau nu au decât o mașină. Pe liste se regăsesc și oameni care până acum au trăit în străinătate.

Ziarul de Roman vă prezintă averile și interesele celor care deschid listele pentru funcțiile de deputat și senator, care, de principiu, ar avea cele mai mari șanse să ocupe un loc, deși sunt și partide cu șanse mici de a intra în Parlament. Dar, este important să vedem cine sunt cei ce reprezintă „locomotiva” pentru formațiunile lor.

La ALDE se fac donații și se acordă împrumuturi

Lista ALDE este deschisă de Daniel Chițoiu, pentru funcția de deputat, și Mihai Alexandru – pentru cea de senator. Daniel Chițoiu deține un teren și un apartament în București și conduce, din 2008, un Hyundai. Până acum a strâns bijuterii din aur și ceasuri de 4.500 de euro. Acesta i-a donat fiului său apartamentul. Dinainte de 2012, acesta deține patru conturi și un depozit bancar de aproape 7.000 de lei și 352 de euro. În calitate de deputat, a primit o indemnizație de 70.714 lei, iar din dobânzi a mai câștigat 12 lei. Daniel Chițoiu este membru fondator al Institutului Liberal „I.C. Brătianu” și membru al Institutului de Studii Liberale.

Mihai Alexandru are, pe numele soției, un apartament în Piatra Neamț. Către societatea sa, unde este și administrator – SC Terra Serv – are un împrumut acordat în valoare de 58.549 lei și are un credit la bancă, scadent anul viitor, de 15.000 de lei. De la Consiliul Județean, a încasat o indemnizație de 9,535 lei, la care se adaugă cea de la Troleibuzul – de 12.696 lei și salariul de la Media Group Services Internațional – 22.590 lei. Mihai Alexandru este membru în AGA la ADI Urbtrans Piatra Neamț și ATOP Neamț, dar deține și funcția de copreședinte al ALDE Neamț.

La ANR, unii cu soția, alții cu X5-ul

Marius Vasile Apopei candidează la Camera Deputaților din partea formațiunii Alianța Noastră România (ANR). El deține, împreună cu soția, două terenuri – în Piatra Neamț și în Gârcina – și o casă în municipiul reședință de județ. De la Primăria Piatra Neamț, acesta a încasat o indemnizație de aproape 10.000 de lei, iar soția a câștigat dublu din indemnizația de creștere a copilului. Din convențiile civile, acesta a mai încasat 26.219 lei brut, la care se adaugă alocațiile celor patru copii. Acesta este membru în comitetul director la două asociații și vicepreședinte al Asociației Pro Democrația Neamț, la care se adaugă funcția de președinte al ANR Neamț.

Lucian Iordăchescu candidează la Senat din partea ANR. El a moștenit două terenuri în Gârcina, nu are o locuință, dar conduce un BMW X5. Ca și profesor la Colegiul Național „Petru Rareș”, acesta a câștigat venituri de 50.000 de lei. Lucian Iordăchescu este președinte al ANR Neamț.

La PMP, unii cu leii, alții cu coroanele

Laurențiu Dulamă candidează pentru funcția de deputat din partea PMP. Acesta deține, împreună cu soția, dinainte de 2013, un teren în Comarnic – Prahova, un apartament în Piatra Neamț și o garsonieră în București. Dinainte de 2007, are datorii de peste 160.000 de lei. Din funcția de director la SC Paking SA a câștigat 67.332 lei, iar soția – psiholog – 41.249 lei. Laurențiu Dulamă este asociat cu 45% la SC Olimpus Trade SRL și președinte al PMP Neamț.

Dorin Antăl are primul loc pe lista PMP de la Senat, dar, în rest nu are nimic, doar datorii, un credit contractat în 2008, scadent în 2028, de 130.000 de euro. Dar, din „arbeidslivet”, în Oslo-Norvegia, ceea ce se traduce din viața profesională de acolo, a realizat venituri de 120.000 de coroane norvegiene, adică vreo 60.000 de lei. Dorin Antăl este vicepreședinte al PMP Neamț.

La PNL, unii cu bunuri de valoare, alții cu bani de recuperat

Mugurel Cozmanciuc candidează pentru funcția de deputat PNL și deține, dinainte de 2010, singur sau în cotă parte cu alte rude, două terenuri agricole în Bârnova și Rediu – județul Iași și un teren în intravilanul comunei Pojorâta din Suceava. A moștenit un apartament în Rădăuți și a cumpărat alte două în Iași. În 2008, a obținut bijuterii, icoane și tablouri în valoare de 5.000 de euro. Către două persoane fizice, acesta a împrumutat 35.000 de euro, respectiv 265.804 lei. Mugurel Cozmanciuc are de achitat șase credite, totalizând aproape 450.000 de lei și aproape 100.000 de euro. În calitate de deputat, acesta a câștigat de la Parlament 59.400 de lei, iar soția sa – aproape 45.000 de lei. Din închirierea apartamentelor, fiecare dintre cei doi soți a câștigat venituri de 1.435 lei, plus 3 lei din dobânzi și 173 de lei ca membru într-o comisie de la CSM (bani ai soției). Mugurel Cozmanciuc este președinte PNL Neamț și membru în Biroul Politic Național al PNL.

Eugen Țapu Nazare deschide lista PNL pentru Senat. Acesta deține, împreună cu soția, din 2007, un teren în Roman și, din 2008, o casă. Chiar dacă nu are conturi în bancă, acesta are un împrumut acordat unui liberal, romașcanul Dorinel Ursărescu, în valoare de 700.000 de lei. Anul acesta, Eugen Țapu a emis o ipotecă în favoarea firmei la care este asociat soția sa, SC Vlanda Company SRL, scadentă anul viitor, în valoare de 200.000 de lei. Acesta a fost senator și în mandatul care se încheie acum, obținând din Parlament un venit pe anul trecut de 61.182 de lei, în timp ce soția sa, din salariu de la Vlanda Company, a câștigat mai bine, adică un venit de 66.491 lei. Cătălina Țapu Nazare este asociat la firma Vlanda Company, cu 2450 de părți sociale. Prin această societate, familia senatorului a încheiat, prin licitație, în anii anteriori, contracte de lucrări cu administrațiile Ghindăoani și Tămășeni și compania ApaServ, totalizând peste 28 milioane de lei, cea mai mare sumă fiind primită de la societatea de apă, unde pentru lucrările executate a încasat peste 20 milioane de lei. Pe dezvoltarea resurselor umane, societatea a atras fonduri europene de 11 milioane de lei, proiecte încheiate la acest moment.

La PNR, ori o casă, ori nimic

Dumitru Adrian Reiș candidează din partea Partidului Noua Românie (PNR) la Camera Deputaților. Prin programul Prima casă și-a luat, împreună cu soția, un apartament în Piatra Neamț, când a făcut și un credit de 26.000 de euro. Din salariul de la SC Impact Distribution a câștigat 12.600 de lei, iar soția – angajată la o farmacie – 18.000 de lei, la care se adaugă și alocația copilului. Acesta este președinte al PNR Piatra Neamț.

Robert Salamon ocupă primul loc pentru funcția de senat din partea PNR. Nu are nimic pe numele său. A câștigat, din construcții, de pe Salamon Robert I.I., 28.800 de lei, fiind de meserie sudor. Este vicepreședinte al PNR Piatra Neamț.

La PRU, candidați generoși cu împrumutatul banilor

Sorin Dumitru Cazan are primul loc din partea PRU pentru Camera Deputaților și deține, împreună cu soția, un teren agricol și două în Roman, plus o casă în municipiu. Conduce un Jaguar XF, cu an de fabricație 2008. În perioada 1992-1993 a dobândit bijuterii din aur de 6.000 de euro. Unei persoane fizice i-a împrumutat 35.000 de euro. Ca angajați la SC Sorali Com Serv SRL, cei doi au obținut venituri de 13.200 de lei, fiecare. Sorin Cazan este președinte al PRU Neamț.

Vasile Daniel Oajdea ocupă primul loc pe lista PRU Neamț pentru Senat. El are mai totul pe numele soției, care deține trei terenuri în Iași și Vaslui și un teren forestier în Schitu Duca Iași, achiziționate înainte de 2009. Candidatul are un Opel Ascona, cu an de fabricație 1981, și un VW Passat, cu an de fabricație 2010. Daniel Oajdea are un depozit de 64.593 lei și a împrumutat firma la care lucrează soția – SC Concurs SRL – cu peste 248.000 de lei. Anul trecut, ca deputat, acesta a încasat venituri de 66.872 lei, la care se adaugă salariile de director tehnic ale soției – de la SC Concurs SRL și SC Magic Rural SRL, de aproape 12.000 de lei. Daniel Oajdea este membru în Societatea Română de Geotehnică și Fundații.

La PRM, între puțin și datorii

Marius Nicolae Cobăleanu vine din Bârlad, Vaslui, candidează pentru funcția de deputat din partea PRM Neamț și nu are nimic pe numele lui. Totuși, ca economist la SC Capșa SRL, a câștigat venituri de 15.000 de lei. Nici funcții nu are.

Dumitru Stejărel Nistor, președinte al PRM Neamț, candidează la Senat. Deține, împreună cu soția, de anul trecut, un apartament în Piatra Neamț. Tot din 2015, acesta a contractat și cinci credite, totalizând aproape 200.000 de lei, din care, până în 2017, trebuie să înapoieze 15.000 de lei. De la compania ApaServ, din salariu, acesta a câștigat 39.302 lei, plus o indemnizație de 8.200 de lei ca membru în CA la Publiserv SA. Acesta deține 20% din acțiunile la SC Real Advertising SRL.

La PSD, mai mult(e) datorii

Ioan Munteanu, unul dintre cei mai longevivi parlamentari din Neamț, are primul loc pe lista PSD pentru o funcție de deputat. Acesta deține un apartament în Piatra Neamț, împreună cu soția, și un spațiu comercial, ambele dinainte de 1995. În 2014, a deschis la o bancă un fond de investiții de 24.253 lei. De la o persoană fizică a împrumutat, în 2012, 10.100 de euro, pe care trebuie să-i achite în 2020. De la Parlament, a câștigat ca deputat, anul trecut, venituri de 60.126 lei, la care se adaugă dobânda din fondul de investiții pe 2015, în valoare de aproape 1.000 de lei. Ioan Munteanu este pensionar, de aici primind venituri de 25,348 lei, la fel și soția – dar cu o pensie mai mică, de 14.304 lei. Ioan Munteanu este vicepreședinte al Biroului Permanent al PSD Neamț, membru în comitetul executiv al PSD Neamț și membru în Consiliul Național al PSD.

Emilia Arcan ocupă primul loc pe lista PSD Neamț pentru Senat. Ea deține, împreună cu soțul, două apartamente în Piatra Neamț. Fostul președinte al CJ Neamț are o Škoda Octavia, cu an de fabricație 2004. În 2015 a contractat un credit de 18.000 de euro și mai are unul de 15.000 de euro, ambele scadente în 2025. În calitate de fost președinte al CJ, ulterior consilier al noului președinte, a câștigat venituri de aproape 31.000 de lei, iar soțul acestuia a adus venituri de 16.000 de lei. Emilia Arcan este vicepreședinte al PSD Neamț, președinte al Organizației de Femei a PSD Neamț și vicepreședinte al Organizației de Femei la nivel național.

La PUSR, între Oslo și Roma

Din partea Partidului Uniunea Salvați România, primul loc pentru deputați este ocupat de Iulian Bulai, iar la Senat – de Ioan Ploscaru.

Iulian Bulai a moștenit, în 2014, un teren în Tămășeni și unul agricol în Ion Creangă, sat Recea. Împreună cu soția, deține un apartament, cumpărat în 2015, în Oslo, Norvegia. Iulian Bulai conduce un Logan MCV, cu an de fabricație 2007. Din 2014, acesta deține o statuie din bronz, al cărei autor este, evaluată la 100.000 de coroane norvegiene, iar din 2012 – 2014 a mai dobândit alte sculpturi, și acestea îi poartă semnătura, evaluate la 150.000 de coroane norvegiene. În 2013 a deschis două conturi bancare, totalizând peste 150.000 de coroane. În același timp, în anii anteriori a contractat și două credite de peste 3 milioane de coroane, scadente după 2035. Soția, în calitate de jurnalist în Norvegia, a câștigat venituri de 550.000 de coroane, iar Iulian Bulai, din traduceri, încă 3.698 de coroane, plus alocația copilului – de 3.600 de coroane. Acesta deține funcția de președinte al USR Roman.

Ioan Ploscaru candidează pentru funcția de senator. Deține un apartament în Piatra Neamț și două mașini: Fiat Punto și Fiat Idea. Ca inginer responsabil tehnic la Edil Proimpianti din Roma a câștigat 9.600 de euro, iar soția – angajat la un cabinet individual de insolvență – 15.492 de lei. Din veniturile din pensia din Italia, acesta a mai câștigat 3.840 de euro. Ioan Ploscaru este asociat unic la SC Soleydoro SRL din Podoleni.

La UDMR, candidați din Baia Mare și Harghita

Zsolt Istvan Pinter are primul loc pe lista UDMR pentru județul Neamț la Camera Deputaților. Acesta deține, împreună cu soția, un apartament în Baia Mare și conduce un autoturism Kia Ceed, cu an de fabricație 2008. În 2014 a deschis un depozit de 4.000 de euro, iar în 2012 – un depozit de 38.000 de lei. De la SC Pinter Visual SRL, unde este administrator, atât el, cât și soția, au câștigat câte 1.500 de lei, la care se adaugă alocațiile celor doi copii. Zsolt Pinter este președinte al Asociației Foter Fesztival și al Asociației Baia Mare Virtuală.

Csaba Arpad Polgar candidează în Neamț din partea UDMR pentru un loc în Senat. Are în localitatea Lăzarea, din Harghita, moștenit un teren, și o casă de locuit din 2002. Deține două autoturisme Dacia, un Logan și o Dacia 1310, ultima din 1990. Ca agent comercial, a câștigat venituri de 4.472 de lei. Anul trecut, acesta a fost și șomer, la fel ca și soția, obținând din ajutorul de șomaj, împreună, circa 2.800 de lei, la care se adaugă alocațiile celor doi copii. Acesta este secretar al Asociației crescătorilor de bovine din Lăzarea și membru UDMR.

Independenții, lumea diferențelor

Patru candidați sunt independenți în cursa din Neamț pentru alegerile parlamentare: Daniela Pepene, Ioan Spiridon și Sebastian Ioan Burduja – pentru Camera Deputaților și Andrei Carabelea – pentru Senat.

Sebastian Burduja deține, dinainte de 2014, o casă în SUA, un apartament în București și o casă de vacanță în Năvodari, ultimele două fiind primite ca donație. Acesta are două mașini: un Chrysler și o Honda. În 2016 a deschis un cont de 52.128 lei, iar din 2008 mai are un cont și un depozit bancar de peste 21.000 de dolari. Din 2015 are o ipotecă, ce trebuie achitată până în 2045, de 570.000 de dolari. Ca specialist în dezvoltare la Wold Bank Washington DC a încasat 85.000 de dolari, iar soția sa – project manager a obținut venituri de 73.000 de dolari. Sebastian Burduja este președinte de onoare la Liga Studenților Români din Străinătate, președinte al unei Fundații și al PACT.

Daniela Pepene deține, cu soțul, un teren în Neamț, un apartament în Piatra Neamț, unul în comuna Băcești – Vaslui și un spațiu comercial în Vaslui. Pe numele acesteia are patru autoturisme: Audi, Matiz, Ford Fusion și Peugeot. Din 2014, are un depozit în valoare de 100.000 de lei. Ca manager la SC Katimed SRL – unde este unic asociat, aceasta a câștigat venituri de 12.360 de lei, iar soțul – inspector la E On – 39.000 de lei. Daniela Pepene este administrator la Katimed SRL, Media Sat SRL (unde deține 15%), Alphamed SRL și Intelsat Media SRL, toate din Piatra Neamț.

Ioan Spiridon are, împreună cu soția, două terenuri și o casă în Tarcău și conduce un Renault Megane. Nu are nici conturi, dar nici datorii. Din salariu ca angajat al Primăriei Bicaz a obținut venituri de 27.000 de lei, iar soția – salariu de la Cooperația Tarcău – 20.000 de lei.

Andrei Carabelea candidează la Senat. Nu are case sau terenuri, ci doar o mașină – marca Peugeot. Ca expert tehnic și expert promovare la SC A&C Company SRL, respectiv Terra Construcții SRL, a obținut venituri de aproape 100.000 de lei, la care se adaugă veniturile soției – de aproape 14.000 de lei. Andrei Carabelea este asociat unic la SC ACS RS Group SRL și președinte al Asociației Sens Civic, precum și secretar general al PACT.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • ar fi interesant de stiut ce studii si ce activitate profesionala au acesti oameni.

    • Multumim pentru sugestie! O sa publicam numele si ordinea tuturor candidatilor de pe liste si pregatirea lor profesionala!