Chirurgia romașcană intră într-o nouă eră

Dimensiune text

Spitalul Municipal de Urgență Roman ar putea intra în elita spitalelor din Moldova, care folosesc cele mai noi tehnici de intervenție chirurgicală. Este vorba despre chirurgia laparoscopică mono-orificiară, care presupune un timp mai rapid de recuperare și mai puține semne vizibile pe corpul pacientului.

 

Este binecunoscut faptul că, în secția Chirurgie, intervențiile chirugicale clasice sînt tot mai des înlocuite cu intervențiile laparoscopice, metode mini-invazive prin care pacienții sînt operați mai rapid, iar timpul de recuperare este mai mic.
De la începutul anului, la spital s-au efectuat aproximativ 300 de intervenții laparoscopice, iar anul trecut numărul lor a fost de 520.
Este una din cele mai noi metode de intervenție chirurgicală, practicată cu mult succes în Occident. Practic, se face o singură incizie, la nivelul buricul, și totul este operat prin acel orificiu. Împreună cu medicul Emanuel Molodoi, am făcut un curs de chirurgie la Hamburg, iar în toamnă, medicii Dragoș Hîrțan și Mircea Coadă vor pleca la un curs similiar, la Berlin. Intenționăm, pentru început, să facem o echipă de patru medici, pentru ca astfel de operații să devină o obișnuință, iar pe parcurs vom instrui și alți medici„, a declarat medicul chirurg Gabriel Arvătescu, șeful secției Chirurgie din cadrul spitalului.

Potrivit acestuia, primele intervenții au avut loc deja, însă nu au fost complicate. La sfîrșitul lunii august se preconizează că vor avea loc primele intervenții cu adevărat importante pentru pacienți.
Pînă acum, prin această metodă am intervenit în cîteva cazuri de apendicită. Acum mai așteptăm două instrumente, care costă cîteva mii de euro, iar spitalul va avea propria trusă. La sfîrșitul lunii vom începe intervențiile importante, cum ar fi colecisturile. Puține spitale din Moldova practică intervențiile chirurgicale mono-orificiare„, a mai precizat șeful secției Chirurgie.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Rares 8 ani

    Ne puteti spune, va rugam, cine au fost/sunt sponsorii acestor cursuri?