HomeRoman

Cetatea lui Ștefan cel Mare renaște la Gâdinți

Fostul director al Muzeului de Istorie din Roman, cercetător doctor Vasile Ursachi, propune restaurarea Cetății Noi de la Gâdinți, cel mai important monument de arhitectură militară din timpul lui Ștefan cel Mare. Complexul turistic ce s-ar amenaja în zonă ar completa financiar valoarea cultural-istorică.

 

 

Punerea în valoare a Cetății Noi a Romanului, de la Gâdinți, este o  problemă mai dificilă decât campania otomană din 1476. Deși cetatea a fost distrusă în acel an, cel mai important monument de arhitectură militară din timpul lui Ștefan cel Mare rezistă, sub pământ și vegetația forestieră, de 537 de ani. De-a lungul celor mai bine de cinci secole, nu s-a reușit punerea la punct a unui program de restaurare care să valorifice cea mai originală fortificație din țară. „Problema refacerii Cetății Noi a Romanului s-a pus de multă vreme, dar încercările au fost puține și timide. Restaurarea întregului complex este dificilă și costisitoare, dar se poate face în etape. Cetatea de la Gâdinți reprezintă unul din principalele monumente ale Romanului, deoarece cuprinde elemente ale cetăților medievale”, a precizat cercetător doctor Vasile Ursachi, fost director al Muzeului de Istorie din Roman.

 

Proiectul prevede o legătură directă între orașul Roman și Cetate

 

În vederea restaurării Cetății Noi a Romanului, profesorul Vasile Ursachi propune un program complex de valorificare turistică a obiectivului. „Restaurarea celui mai important monument de arhitectură militară din timpul lui Ștefan cel Mare este necesară. Zona de confluență a Moldovei cu Siretul ar putea interesa și un mare număr de investitori, legați de municipiul Roman și de legendele copilăriei care, de cele mai multe ori, începeau cu cetatea lui Ștefan cel Mare și tunelul de legătură cu Episcopia Romanului. Folosind această legendă, care a încântat copilăria tuturor romașcanilor, și punând în valoare ceea ce știința arheologică a demonstrat, ne putem gândi la realizarea celui mai impunător obiectiv turistic din Roman, care să revigoreze, în mare măsură, viața orașului și a locuitorilor lui”, a declarat profesorul Vasile Ursachi.

Primul pas din proiectul de restaurare al Cetății ar fi, în opinia profesorului Ursachi, transferul de teren pe care se află cetatea, singura construită în întregime de cel mai de seamă reprezentant al mușatinilor – Ștefan cel Mare. „Trebuie realizat transferul de teren pe care se află Cetatea, în suprafață de câteva hectare, din administrarea comunei Gâdinți în cea a municipiului Roman, cu acces la drumul Gâdinți – Ion Creangă și râul Siret. Apoi trebuie parcurs planul de valorificare a acestei zone. Toate acestea trebuie făcute printr-o campanie de sensibilizare, atât a persoanelor particulare, cât și a investitorilor și instituțiilor de stat”, propune profesorul Vasile Ursachi.

În opinia sa, situarea Cetății la numai cinci kilometri de Roman constituie un important avantaj pe care viitorul program de restaurare ar trebui să îl ia în calcul. „Apropierea Cetății de orașul Roman, posibilitatea creării unei linii de acces chiar pe digul care duce către confluența celor două mari râuri – Moldova și Siretul -, precum și amenajările turistice ar putea pune în valoare obiectivul și zona în care este situat”, crede profesorul Vasile Ursachi.

 

cetate Gadinti 1703Restaurarea Cetății Noi a Romanului presupune, conform proiectului profesorului Ursachi, parcurgerea următorilor pași:
1. Transferul terenului de la comuna Gâdinți la municipiul Roman sau un proiect comun cu Primăria Gâdinți.
2. Ridicarea fundațiilor și elevația zidurilor cel puțin până la înălțimea de 1-2 metri.
3. Reconstruirea cetății pe baza rezultatelor săpăturilor arheologice, până la înălțimea de aproximativ 10 metri.
4. Reconstruirea fortului principal din interiorul cetății până la înălțimea de 5-6 metri.
5. Reconstruirea unei porțiuni de zid, eventual poarta de intrare, flancată de două turnuri, precum și a turnului rectangular până la 1-2 metri.
6. Reconstruirea șanțului de apărare placat cu piatră care aparține fortului inițial.
7. Reconstruirea „capcanei de șoareci” la fortul inițial.
8. Excavarea șanțului de apărare și abaterea Siretului prin el sau excavarea doar a unei părți din el, cu construcția unui pod de lemn.
9. Căi de acces:
Varianta I – Drumul Roman – Vaslui până în satul Gâdinți (asfalt); din satul Gâdinți spre cetate (aproape 1,5 kilometri – drum pietruit); acces în cetate pe o distanță de circa 50-100 metri;
Varianta II – Realizarea unei șosele sau a unei linii de tramvai pe digul realizat deja, pe malul stâng al Moldovei, care ar scurta cu 2-3 kilometri distanța dintre oraș și cetate, realizându-se, totodată, un complex turistic de mare atracție la confluența Moldovei cu Siretul, prin amenajarea unui ștrand și folosirea celor două zone împădurite de la confluență. Tot aici trebuie realizată o punte de trecere peste Siret la cetate – trecerea pe cablu cu bărci sau pod plutitor. În jurul cetății se pot realiza diferite construcții turistice, inclusiv a unei pârtii de schi pe dealul Pogan, construirea unui hotel sau alte amenajări turistice, în locul tancodromului.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 7
  • A visa frumos este reconfortant,banii si costurile sunt insa cosmaruri.De unde si cine pune banii la bataie pentru acest proiect?

  • Bine ca au fost bani europeni pentru Cetatea Neamtului si La Cetatea de Scaun a Sucevei pentru restaurare….
    Chestiunea e ca nu am avut politicieni sa se zbată pentru reconstruirea partiala a acesteia.
    Primaria gidinti e mica si nu are putere financiara. Ar trebui preluata cetatea in custodie de Ministerul Culturii sau Primaria Roman.

  • nila 11 ani ago

    Ar fi intr adevar ceva superb!

  • Foarte bine , la urmatoarele inundatii cetatea e sub apa. Finantati proiectul. Pentru dig nu se gasesc fonduri?

  • Alfonso 11 ani ago

    Se pare ca s-a uitat esentialul, trebuie adaugat imediat si punctul 10 : refacerea tunelului subteran pana la Episcopia Romanului.Iluminatul va fi asigurat cu faclii, iar la mijlocul distantei Gadinti – Roman, se va construi un bar-restaurant, cu sala de conferinte, unde se vor putea organiza nunti si botezuri, asta cel putin pana la primele aparitii ale lui Florin Piersic si Tudor Gheorghe. Antena 3 va transmite in direct, toti pensionarii ( inclusiv dl.profesor Ursachi), vor avea, in sfarsit, motive de mandrie, Stefan cel Mare a fost redat comunitatii locale a Romanului dupa o lunga si nedreapta uitare!!! Din incasarile a doua – trei astfel de alte proiecte similare, vor putea fi urgent marite pensiile! Ura Luminita, iata Viitorul !!!

  • prof. Ioan Mirica 11 ani ago

    MAI MULT DECAT IREAL SI UTOPIC

  • Ană, Anăăăăăă… Iar avem probleme de retorică, de logică, de compoziţie jurnalistică… Draga moşului, cînd pui un astfel de titlul şi îl argumentezi DOAR cu faptul că cineva s-a gîndit la asta, fără alte contacte, conexiuni, demersuri, deci dacă doar aşa stau lucrurile, nu e de bine! Este bombastica aceea soră cu „minunea” de la biserica Sagna, iar ceea ce trebuie ştiut, în context, este faptul că un cititor care este păcălit aşa, succesiv, încă o dată nu se va mai opri la poarta ta… Şi e păcat ! 🙂