Prima paginăActualitateRoman

Cetatea lui Ștefan cel Mare, de la Gâdinți, „cucerită” de Roman

Dimensiune text

Cetatea Nouă a Romanului este în atenţia autorităţilor. Primarul Romanului, primarul comunei Gâdinţi şi directorul Direcţiei pentru Cultură Neamţ s-au întâlnit pentru a găsi soluţii pentru restaurarea acestui monument de arhitectură de mare valoare istorică. 

cetate 03Cetatea Nouă a Romanului cere să fie salvată și inclusă în circuitul turistic al județului Neamț, dar asta este o problemă veche, care s-a dovedit și dificilă, pe care autorităţile locale de la Gâdinţi, acolo unde sunt vestigiile cetății,  nu o pot rezolva, din lipsă de fonduri. Restaurarea cetăţii ridicată de domnitorul Ştefan, în 1466, a fost amplu discutată, de-a lungul anilor, de arheologi, specialişti din cadrul Direcţiei pentru Cultură Neamţ şi autorităţi locale, judeţene şi centrale.

Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi, şi Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură Neamţ, s-au întâlnit luni, 20 aprilie, pentru a căuta soluţii în vederea restaurării acestui important monument de arhitectură militară.

„Autorităţile locale de la Gâdinţi nu dispun de fonduri pentru punerea în valoare a Cetăţii Noi a Romanului. De aceea, soluţia cea mai bună este preluarea în administrarea municipiului Roman a acestui important obiectiv şi începerea demersurilor necesare în vederea restaurării ei. Ştiu că primarul Leoreanu sprijină punerea în valoare a monumentelor istorice din municipiu şi a răspuns prompt solicitării noastre. La rândul său, primarul comunei Gâdinţi a înţeles necesitatea reabilitării acestui monument şi a fost de acord. A fost o întâlnire consultativă necesară. Am căzut de acord că toate instituţiile abilitate – Prefectura, Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Cultură, Primăria Roman şi Primăria Gâdinţi – trebuie să colaboreze pentru identificarea de soluţii de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Noi a Romanului”, a precizat Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură Neamţ.

cetate 02Reprezentanţii acestor instituţii vor să se întâlnească peste trei săptămâni, pentru a găsi soluţia cea mai potrivită în vederea întocmirii unui proiect cu finanţare europeană.

Cu mai bine de zece ani în urmă, când satul Gâdinţi aparţinea de comuna Sagna, s-a făcut un proiect de restaurare a cetăţii, în vremea în care ministru al Culturii era academicianul cu origini romașcane Răzvan Theodorescu. Problema restaurării a fost ridicată în mai multe rânduri de primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, dar asigurarea fondurilor pentru reabilitarea cetăţii a fost un obstacol important.

COMENTARII

WORDPRESS: 0