Cetatea de la Gâdinți se pregătește de restaurare

Dimensiune text

Profesor doctor Vasile Ursachi pregătește un proiect tehnic de restaurare a cetății, împreună cu câțiva ingineri. Acest proiect ar putea ajuta la obținerea finanțării pentru restaurarea monumentului.

Cetatea Nouă a Romanului de la Gâdinți și Cetatea de la Soroca (Republica Moldova) au în comun același ctitor: Ștefan cel Mare. Ceea ce le deosebește este starea în care se află cele două monumente și implicarea autorităților în protejarea lor. Dacă Cetatea de la Soroca (1499) este în picioare, Cetatea Nouă a Romanului (1466) zace sub pământ, apărată doar de vegetația forestieră lăsată anume să crească pentru ca ruinele fortăreței să nu fie vizibile și să dispară cu totul în curțile oamenilor.

Promisiuni efemere, precum poezia, în fața nemilosului timp

Valoarea istorică și arhitecturală și unicitatea construcției au făcut ca monumentul de la Soroca să fie inclus de UNESCO pe lista monumentelor protejate. De partea cealaltă a Prutului, Cetatea Nouă a Romanului suferă de ani buni, iar degradarea continuă a acesteia nu a îngrijorat pe nimeni. Așa se face că monumentul de arhitectură militară de la Gâdinți nu a fost niciodată o prioritate a comunei, județului sau a vreunui minister, cu atât mai puțin a vreunui om de cultură sau politician.

Restaurarea Cetății Soroca face parte dintr-un proiect transfrontalier, „Bijuterii medievale”, realizat cu fonduri de la Uniunea Europeană. Proiectul include și restaurarea cetăților Hotin și Suceava. Se dorește ca, prin restaurare, a cărei valoare se ridică la 2,7 milioane de euro, Cetatea Soroca să arăte ca în perioada medievală, specialiștii având ca model un tablou al cetății din 1788. „Pentru Cetatea Soroca, patrimoniu UNESCO, a fost mai ușor să se acceseze fonduri europene. În acest caz vorbim de un proiect transfrontalier, la care și-au dat concursul atât Republica Moldova, cât și județul Suceava. În perioada următoare, prin Regiunea Nord-Est se vor putea accesa fonduri europene și pentru finanțarea lucrărilor de conservare a monumentelor. Mănăstirea Pângărați pregătește un proiect de restaurare cu finanțare europeană. Ceea ce putem face noi este să le oferim consultanță de specialitate”, a precizat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcției pentru Cultură Neamț.

Oameni care sfințesc locul prin pasiune și responsabilitate civică

Fără nicun fel de suport financiar sau instituțional, neobositul profesor  doctor Vasile Ursachi, fostul director al Muzeului de Istorie din Roman, a pornit pe cont propriu în aventura restaurării Cetății de la Gâdinți. Împreună cu câțiva ingineri, se gândește să realizeze un proiect tehnic de restaurare a cetății. „Un prim pas pe care îl putem face pentru restaurarea celui mai important monument de arhitectură militară din timpul lui Ștefan cel Mare este să realizăm, în etape, un proiect tehnic. Am luat legătura cu câțiva ingineri care vor să lucreze din proprie inițiativă la acest proiect”, a precizat cetatea noua 1Vasile Ursachi.

Arheologul Vasile Ursachi a conceput un proiect de resturare a monumentului care a fost prezentat la o sesiune de comunicări științifice desfășurată, recent, la Suceava. „Participanții la întâlnire – arhitecți, specialiști în domeniu care au făcut săpături arheologice la Cetatea de la Gâdinți – au apreciat propunerea mea, dar acest proiect trebuie realizat în echipă”, a spus Vasile Ursachi.

Arheologul romașcan speră ca proiectul tehnic să poată însemna începutul finanțării lucrărilor de restaurare a Cetății de la Gâdinți.COMENTARII

WORDPRESS: 0