HomeRoman

Cersanit și Umaro vor meseriași de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

Liceul a încheiat cu cei doi agenți economici un parteneriat pentru înființarea a două clase de profesională. Dascălii duc muncă de lămurire cu elevii pentru a trece de la liceu la școala profesională.

 

 

Criza de meseriași și rezultatele proaste la bacalaureat au determinat oficialii Ministerului Educației să-și concentreze eforturile pentru reînființarea școlilor profesionale. În acest sens, conducerea Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, de exemplu, a stabilit un parteneriat cu doi agenți economici importanți din oraș – Cersanit și Umaro – pentru înființarea a două clase de profesională: operator ceramică fină și operator prin așchiere.

 

Acțiunea „Săptămâna meseriilor”, la Cersanit și Umaro

 

Ca urmare a parteneriatului, Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman va organiza, până pe 15 noiembrie, acțiunea „Săptămâna meseriilor”, în cadrul căreia se vor organiza evenimente de promovare a meseriilor cu implicarea celor doi operatori economici. „În această perioadă, vom organiza un «târg» al meseriilor și vizite cu elevii la cei doi agenți economici cu care am încheiat contracte de parteneriate. În cadrul acestor întâlniri, urmărim promovarea învățământului profesional și tehnic, dar și informarea elevilor și părinților cu privire la condițiile în care elevii pot avea acces la școala profesională și beneficiul acestei forme de pregătire. Cele două clase destinate învățământului profesional au apărut din dorința agenților economici de a împrospăta forța de muncă, de a avea meseriași în sensul propriu al cuvântului”, a precizat profesoara Gabriela Diaconu, director adjunct al Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

 

Consiliere pentru schimbarea statutului elevilor

 

Una dintre problemele cu care se confruntă conducerea Colegiului Tehnic „Petru Poni” este consilierea elevilor de clasa a IX-a din învățământul liceal în vederea oportunității continuării studiilor în învățământul profesional. „Înscrierile la școala profesională încep în luna mai. Până la acest moment, noi trebuie să-i convingem pe elevii de clasa a IX-a cu rezultate scăzute la învățătură că ar fi mai bine pentru ei să-și continue studiile în școala profesională. Este dificil să-i convingem și este posibil ca ei să accepte acum, dar în luna mai să se răzgândească. Din acest motiv, cred că implementarea învățământului profesional ar trebui făcută după clasa a VIII-a, pentru că, altfel, elevii vor fi greu de convins să treacă la profesională”, a spus directorul adjunct al Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

Schimbarea statutului elevilor din licean în „meseriaș” este privită din aceeași perspectivă și de profesorul Constantin Mircea Corlățeanu, inspector școlar pentru învățământul tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț. „De regulă, elevii aleg liceul după cum le indică părinții. Dacă vor primi stimulentul financiar de 200 lei pentru că urmează școala profesională, mulți dintre liceeni se vor reorienta”, a spus inspectorul Corlățean.

 

Avantajele și dezavantajele claselor profesionale

 

Începând din acest an școlar, elevii care urmează cursurile școlii profesionale vor primi un certificat de pregătire practică ce va atesta activitățile desfășurate și nivelul cunoștințelor dobândite de aceștia pe durata stagiului. Acesta va constitui un avantaj de care angajatorul va ține seama la recrutarea forței de muncă. „Avantajul elevilor care urmează școala profesională este că pot să-și găsească mai ușor un loc de muncă decât un absolvent de liceu, prin stagiile de practică pe care le vor face”, a spus profesoara Gabriela Diaconu, director adjunct al Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • erata 2 11 ani ago

    E vorba de dna Gabriela Dascalu. Incercati sa nu mai pociti numele.

  • dan ardeleanu' 11 ani ago

    mi se pare absolut normal ca un liceu tehnic sa se orienteze spre meseriile specifice industriei din oras, nu inteleg de ce nu au facut-o pana acum…
    si ce nu mai inteleg, este partea cu stimulentul de 200 lei acordat pentru ca aleg scoala profesionala.