Cereau bani pe Facebook în numele unor vedete. Au fost prinși de DIICOT

Cereau bani pe Facebook în numele unor vedete. Au fost prinși de DIICOT

Dimensiune text

 

calculator-computerMarți, 11 octombrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, au efectuat cinci percheziții domiciliare, dintre care patru pe raza județului Neamț și una pe raza județului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

Conform procurorilor DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 –2016, patru suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat, în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor, au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

„În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de veridicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că, în perioada 1 ianuarie 2015 – 2 august 2016, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, un număr de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate, suma totală transferată fiind în valoare de 33.853,37 dolari și 1.000 de lei”, precizează un comunicat al DIICOT.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate șase telefoane mobile, șase cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator și 15 chitanţe ridicare bani. La sediul DIICOT – ST Suceava vor fi aduse, în vederea audierii, cinci persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj și SCCO Neamț.

Procurorii DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0