Cercetător japonez, în vizită la muzeele de istorie din Roman și Tîrgu Neamț

Cercetător japonez, în vizită la muzeele de istorie din Roman și Tîrgu Neamț

 

Un cercetător japonez, doctor Masao Semmoto, de la The Ancient Orient Museum din Tokio, s-a aflat, săptămâna trecută, în județul Neamț, unde a vizitat muzeele de istorie. Cercetătorul japonez întreprinde un stagiu de documentare în România, prin care dorește să studieze realitățile de la începuturile epocii bronzului în spațiul est-carpatic. Arheologul japonez a venit în România pentru a susține o conferință științifică la Iași, dar și pentru a studia vestigii preistorice aflate în colecțiile muzeelor din Moldova.

,,În virtutea bunei colaborări pe care o avem cu Institutul de Arheologie Iași, al cărui oaspete este domnul Semmoto timp de aproape două săptămâni, am fost de acord să-i permitem acestui cercetător accesul la colecțiile preistorice din instituția noastră, mai ales că acesta este interesat și de cultura Cucuteni, iar noi deținem un patrimoniu impresionant al acestei vechi civilizații“, a declarat Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

„În Roman, dumnealui a vizitat expoziția permanentă, în ansamblu, de la Muzeul de Istorie. Am văzut un interes deosebit din partea sa mai ales pentru perioada de preistorie, pe neolitic – ceramica neolitică și piesele eneolitice, mai ales”, a afirmat Andrian Ciobanu, responsabilul Muzeului de Istorie din Roman.

,,Vizita domnului Semmoto face parte dintr-un stagiu de documentare în România, prin care dorește să studieze realitățile de la începuturile epocii bronzului în spațiul est-carpatic. Cercetătorul japonez este destul de familiarizat cu preistoria zonei de sud-est a Europei, mai ales că a participat la săpături arheologice și în Bulgaria. Pentru noi este onorantă o astfel de vizită și confirmă faptul că o parte a patrimoniului arheologic descoperit în ultimii ani prezintă interes și pentru comunitatea științifică internațională. Pentru că subiectul cercetărilor sale îl reprezintă ceramica șnurată și cea decorată cu impresiuni, de la sfârșitul eneoliticului și începuturile epocii bronzului, am putut să-i punem la dispoziție o serie de materiale descoperite chiar în zona orașului Tîrgu Neamț”, a declarat Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tîrgu Neamț.

cercetator japonez1

 

De altfel, vizita cercetătorului japonez nu este una singulară: anul trecut, un alt cercetător japonez, Takamune Kawashima, de la Universitatea Yamaguchi, a venit la muzeul din Tîrgu Neamț pentru a se documenta în legătură cu exploatările preistorice de apă sărată.

 

 

Foto: www.viziteazaneamt.ro


COMENTARII

WORDPRESS: 0