Cercetați pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Cercetați pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Dimensiune text

 

arma-pusca1Duminică dimineață, 19 februarie, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț, în timp ce își exercitau atribuțiile de serviciu pe peronul stației CFR Piatra Neamț, au legitimat două persoane ce aveau asupra lor un colet suspect. Asupra persoanelor în cauză, doi bărbați, de 72 și 62 de ani, a fost descoperit un colet în care se aflau componentele unei arme de vânătoare rupte, respectiv cutia mecanismelor de dare a focului și patul armei, provenind de la o pușcă de vânătoare.

Din verificările efectuate, a rezultat că proprietarul armei este bărbatul de 72 de ani, din Bacău, posesor și utilizator de armă de vânătoare înregistrat conform permisului emis de IPJ Bacău. Totodată, pentru cea de-a doua persoană s-a stabilit că, în calitatea sa de maistru tâmplar, la solicitarea băcăuanului, urma să-i ofere lucrări de reparație artizanală a armei în cauză. Polițiștii au demarat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, iar componentele armei au fost ridicate, în vederea confiscării.

„Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 295/2004, operațiunile cu arme, piese și munițiile corespunzătoare, inclusiv repararea armelor sau a componentelor esențiale ale acestora, pot fi efectuate numai de către sau prin intermediul armurierilor ori intermediarilor autorizați. De asemenea, titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate. Transportul armelor de vânătoare, pentru care s-a acordat deţinătorului dreptul de a le purta şi folosi, se face în următoarele condiţii: armele trebuie ţinute în toc sau husă, asigurate şi neîncărcate cu muniţie, să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care este transportată la armurier; să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege; deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa”, precizează un comunicat al IPJ Neamț.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0