Prima paginăActualitateNeamt

Cercetați penal pentru munca la negru

Dimensiune text

Pentru trei angajatori, la care lucrau 53 de persoane fără forme legale de angajare, a fost înaintată organelor de cercetare penală documentaţia necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni. La nivel de judeţ, amenzile aplicate pentru diverse nereguli au fost, în octombrie, de 363.300 lei.

În luna octombrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ au controlat, în domeniul respectării relaţiilor de muncă, 225 agenţi economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale, din care 27 amenzi contravenţionale, insumând 301.800 de lei, respectiv 11 avertismente contravenţionale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 republicată şi ale HG nr. 500/2011. De asemenea, au fost depistaţi 23 de angajatori la care lucrau 82 de persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale de angajare a fost de 290.000 de lei. În cazul a trei angajatori, au fost identificate 53 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentaţia necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 264, alineatul 4, din Legea nr.53/2003 republicată. Au fost depistate 92 de persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr. 500/2011 (articolul 4, alineatul 1, litera a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză), fiind dispuse 44 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor şi, totodată, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, respectiv o amendă în valoare de 300 de lei şi un avertisment.

Bilanţul controalelor efectuate în luna octombrie de cei 20 de inspectori din ITM Neamţ este următorul: 516 controale, ocazie cu care s-au constatat 316 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al sănătăţii şi securităţii muncii şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 176 de sancţiuni contravenţionale, însumând 363.300 de lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0