Cercetat de polițiști după ce a încercat să vândă un detector de metale

Cercetat de polițiști după ce a încercat să vândă un detector de metale

Dimensiune text

 

masina politie 680x365În urma unei acțiuni organizate joi, 10 noiembrie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au depistat un bărbat de 38 de ani, din Roman, în timp ce acesta oferea spre vânzare un detector de metale.

Bărbatul a fost identificat de polițiști în parcarea unui magazin din municipiul Roman, aparatul fiind ridicat în vederea confiscării. În cauză s-a întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vânzare sau oferire spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţie, prevăzută şi pedepsită de articolul 27 din OG nr. 43/2000 republicată, privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

Polițiștii aduc în atenția celor interesați prevederile Ordonanței de Guvern 43/2000 republicată. Astfel, conform articolului 5, alineatul 10, „persoanele fizice şi juridice care deţin şi/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia inspectoratului de politie al judeţului respectiv, a Direcţiei Generale de Politie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritoriala îşi au domiciliul sau, după caz, sediul, şi să se înregistreze la aceste autorităţi”. Totodată la alineatul 13 este prevăzut că „accesul cu detectoare de metal şi utilizarea lor în situri arheologice, în zonele de interes arheologic prioritar şi în toate zonele cu patrimoniu arheologic reperat sunt permise numai pe baza autorizării prealabile emise de Ministerul Culturii şi Cultelor”.

Conform articolului 10, „bunurile mobile rezultate în urma descoperirilor arheologice întâmplătoare vor fi predate de către descoperitor, în termen de maximum 72 de ore, serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor”. La articolul 26, ordonanța prevede că „accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă prevăzută la articolul 5, alineatul 13, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”. Conform articolului 27, „vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută la articolul 5, alineatul 10, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă”.COMENTARII

WORDPRESS: 0