Centrul maternal, o şansă pentru mamele abandonate

Dimensiune text

Singurul centru maternal din judeţ funcţionează la Roman. Trei mămici sunt, momentan, în centru, primind îngrijiri de la specialiştii DGASPC Neamţ.

Venirea pe lume a unui copil este aşteptată cu emoţie, iar pregătirile pentru integrarea în familie a unui nou-născut sunt febrile. Cel puţin aşa se întâmplă în cele mai multe dintre situaţii, fiindcă există şi cazuri în care mama este pedepsită pentru că a dat naştere unui prunc. Este vorba de cazul în care mama nu a împlinit vârsta majoratului sau a rămas însărcinată ca urmare a unei relaţii pasagere, iar părinţii sau partenerul de viaţă refuză să mai aibă de-a face cu ea.

Pentru mamele care trec prin astfel de drame există un centru maternal la Roman. Acesta este singurul din judeţ şi se află sub administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. Momentan, centrul adăposteşte trei mame cu copiii lor, iar una dintre mămici este minoră.

„Centrul maternal reprezintă o măsură temporară pentru mămică şi pentru copil. Aceştia pot sta în centru şase luni, cel mult un an, în situaţii excepţionale, timp în care specialiştii noştri încearcă reintegrarea mamelor şi a copiilor în societate. Se merge pe două direcţii principale, alegându-se varianta cea mai bună pentru fiecare caz în parte. Atunci când discutăm despre mame minore, se încearcă integrarea în familia restrânsă sau în familia lărgită, fiindcă mama nu este în măsură să aibă grijă de ea şi de copil în aceeaşi măsură în care o poate face un adult. În cazul mamelor majore, se merge fie pe reintegrarea în familie, fie pe găsirea unei modalităţi de supravieţuire. Sunt căutate locuri de muncă pentru mămici şi locuinţe cu chirie, astfel încât mama să devină independentă şi să se descurce prin propriile puteri. Uneori, mămicile solicită să plece în locuinţele unor domni pe care îi cunosc pe parcurs. Atunci, se fac anchete sociale la domiciliul acelor cetăţeni şi se discută şi cu primăria din localitatea respectivă”, a afirmat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

În general, în centrul maternal ajung mame care nu au avut acces la educaţie, care au trăit în concubinaj şi provin din medii sărace şi fără perspective. Reprezentanţii DGASPC Neamţ au reuşit, de multe ori, să-i facă pe membrii familiei să înţeleagă corect situaţia şi să o accepte, astfel că mamele şi copiii s-au întors acasă, dar au fost şi situaţii în care un loc de muncă şi o locuinţă socială au însemnat ieşirea din criză.

Conform legislaţiei actuale, statul asigură copilului dintr-un centru maternal tot ceea ce primeşte şi un copil aflat în plasament, adică acoperiş deasupra capului, mâncare, haine şi alte lucruri necesare traiului zilnic. Mamele au parte de acelaşi tratament, mai puţin în ceea ce priveşte îmbrăcăminte, însă acest aspect este acoperit de sponsorizări şi donaţii.COMENTARII

WORDPRESS: 3