Prima paginăActualitateRoman

Centrul istoric al Romanului renaşte din propria cenuşă

Dimensiune text

În paragină timp de 20 de ani, strada Ștefan cel Mare a devenit atractivă după modernizare. Multe dintre clădirile de pe Strada Mare au fost refăcute, zona devenind atractivă pentru oamenii cu bani.

Centrul istoric al oraşului Roman a căpătat o nouă faţă. Casele boiereşti şi prăvăliile celebre de pe Strada Mare nu mai există decât în cărţile poştale vechi. După 1990, fostul centru înfloritor al oraşului, a devenit, în câţiva ani, o zonă întunecată pe harta Romanului. Clădirile s-au prăbuşit, una după alta, sub ochii  autorităţilor şi ai localnicilor, neputincioși în fața legilor de retrocedare a proprietăţilor. Fostele cinematografe – „Flacăra” şi „Vasile Alecsandri” – care reprezentau atracţia oraşului de altădată, sunt, acum, istorie, ambele clădiri fiind demolate din raţiuni de securitate, după ce s-au prăbușit sub povara anilor și a indiferenței.

Această zonă, în paragină vreme de 20 de ani, a devenit atractivă abia după modernizarea străzii Ștefan cel Mare. Multe dintre clădiri şi-au schimbat proprietarul, fiind refăcute, zona fiind căutată de oamenii cu bani. Până la refacerea totală a zonei vor mai trece câţiva ani. Unele clădiri au șansa de a li se fi trezit proprietarii la timp pentru a le reabilita, cele abandonate așteaptă un proprietar gospodar, iar terenurile pe care altădată au existat construcţii sunt disponibile iniţiativei publice sau private.

case 2Două case vechi transformate în motel şi restaurant

Clădirea cunoscută sub numele de „Casa Romaşcană”, de pe strada Ștefan cel Mare nr. 200, a intrat de câţiva ani în proprietatea unui om de afaceri romaşcan. Clădirea a fost ridicată între 1906 şi 1910, pe locul fostei grădini de vară Krauzowicz, de fraţii Rottenberg, cunoscuţi pielari în zonă. După 1990, imobilul – restaurant renumit în perioada comunistă – a fost abandonat de autorităţi, dar păzit cu străşnicie de câinii fără stăpân. Noul proprietar, Vili Farcaş, şi-a propus să-i redea strălucirea. A refăcut clădirea cu fonduri europene, fără să-i schimbe destinaţia. Succesul primei experiențe a fost imbold ca Vili Farcaş să achiziţioneze şi imobilul de lângă restaurant, transformându-l în motel şi formând, astfel, un ansamblu care readuce ceva din atmosfera Romanului de altădată.

Clădiri monument pe Strada Mare

Una dintre clădirile vechi situate pe strada Ștefan cel Mare este Casa Brănişteanu, de la numărul 230, care găzduieşte Centrul Militar, construită în 1885. Casa Cristea Ștefănescu, imobil ce adăposteşte sediul societăţii Acva Serv, a fost construită în anul 1910. Fostul sediu al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, situat la numărul 249, se află pe lista monumentelor istorice. A fost denumită „Casa eleveţiană” pentru stilul arhitecturii. Imobilul, construit în anul 1926, are nevoie de reabilitare. Gratiile de la geamurile de la parter și geamurile termopan de la etaj contravin cu normele de protecție a monumentelor, dar conservă, deocamdată, imaginea iniţială a clădirii.

Fosta librărie "Miron Costin"

Fosta librărie „Miron Costin”

Imobilul în care a funcţionat o vreme biblioteca municipală, situat pe strada Ștefan cel Mare, este de mulţi ani o ruină. Clădirea a aparţinut Societăţii Culturale „Miron Costin”, fiind achiziţionată de aceasta în anul 1927. Interesul pentru activitatea societăţii s-a pierdut după cel de-al doilea război mondial, clădirea fiind abandonată. Imobilul a adăpostit, vremelnic, Biblioteca Municipală, până în anii 1970, şi a fost sediu de librărie. În anul 1997, clădirea a intrat în proprietatea omului de afaceri Adrian Chiriac care a modernizat-o. După câţiva ani, imobilul a fost vândut. Noul proprietar nu s-a mai interesat de clădire, iar acum riscă să se prăbuşească.

Casele boiereşti de altădată şi-au recăpătat strălucirea

Lângă Casa Cristea Ștefănescu, imobilul de la numărul 257 a căpătat o faţă nouă. Este o casă impozantă, văruită în culori calde, căruia proprietarul i-a pus în valoare arhitectura, în special coloanele. Casa în care a funcţionat provizoriu Muzeul de Știinţele Naturii, situată pe strada Ștefan cel Mare la numărul 224, a aparţinut omului politic Vasile Gh. Morţun, deputat socialist în Parlamentul României, fost ministru de interne şi ministru al Lucrărilor Publice. A fost moştenitorul unei frumoase moşii pe teritoriul actualei comune Bahna. Muzeul de Știinţele Naturii s-a mutat în clădirea nouă din Parcul Municipa,l în 2011. Noul proprietar, om gospodar, a început lucrările de reabilitare în interiorul clădirii. Capre şi iezi, găini şi raţe împart un teren generos, situat în faţa casei, plin de verdeaţă.

"Casa eleveţiană", fostul sediu al AJVPS

„Casa eleveţiană”, fostul sediu al AJVPS

Lângă Casa Morţun, două imobile vechi au trecut cu bine de reabilitare. Proprietarul casei de la numărul 222, de exemplu, imobil zugrăvit în roz şi alb, a păstrat şi pus în evidenţă decoraţiunile de pe faţadă care ne arată amprenta unor arhitecţi pentru care ştiinţa şi arta de a construi erau susţinute de rigoare şi răspundere.

Imobile în construcţie

Casa de la numărul 238 a fost construită în 1891. Încadrată în clasa II de rism seismic, imobilul avea nevoie de o reabilitare urgentă. Noul proprietar, Iustinian Zapodeanu, a început anul trecut lucrările de consolidare şi de modernizare a imobilului în care vrea să locuiască şi să-şi amenajeze un sediu de firmă. Un alt imobil în construcţie este cel din strada Ștefan cel Mare numărul 226. Respectând stilul zonei, clădirea are două niveluri și o arhitectură impozantă, aleasă de proprietar, notarul public Oana Dascălu.

Cum zona este căutată de oameni cu bani, proprietarii de case de pe strada Ștefan cel Mare au început să pună anunţuri de vânzare. Proprietarii imobilelor de la numerele 222 şi 232 vor să înstrăineze casele şi speră să obţină un preţ bun pe ele, mai ales că valoarea terenurilor a crescut, în ultimii ani, în această zonă.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
  • antimilica 7 ani

    doua „nivele”??? cred ca doua niveluri. (a patra putere in stat, la fel ca celelalte – analfabeta)

  • ungureanu natasa 7 ani

    in casa elevetiana am deschis in1955 ochi si am copilarit la etaj…

  • Liliana 7 ani

    ,,NIVELURI <, scrie maaaa!!1 Ia mai ceteste o data. Creca iti trebuie ochelari. (ca vad ca gura ai…) ha-ha-ha !

  • Dar fosta librărie(și bibliotecă,unde era mai firesc să fie-temporar mutată,tot biblioteca pe timpul renovării) dece e lăsată să se degradeze din nou?