Centenar și resfințire de biserică, în satul Averești

Dimensiune text

Lăcașul de cult a fost reabilitat cu sprijinul localnicilor, autorităților locale și sponsorilor.

 

Locuitorii satului Averești, din comuna Ion Creangă, vor participa la resfințirea bisericii satului cu hramul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”, eveniment care va avea loc pe 13 noiembrie. Evenimentul este așteptat de multă vreme de toată suflarea satului. ”Se împlinesc 100 de ani de la sfințirea bisericii, oficiată atunci de episcopul Teodosie Atanasiu al Romanului. Cu alte cuvinte, sărbătorim centenarul lăcașului de cult și facem totodată și resfințirea acestuia. Pentru acest eveniment ne-am pregătit temeinic și am început cu lucrările de reabilitare ale bisericii”, a spus părintele Ioan Isachi, parohul lăcașului de închinăciune.

Averesti 2Părintele Isachi se află de 19 ani în Parohia Averești. Înainte de a fi numit preot în comuna Ion Creangă, a slujit opt ani în satul Bașta, comuna Secuieni. ”Când am sosit în Averești, lumea era mai reticentă. Credeau că o să plec la fel de repede cum o făcuseră predecesorii mei, dar Dumnezeu a hotărât altceva. În cei 19 ani de când sunt preot la Averești am avut timp să le cunosc deopotrivă durerile și bucuriile”, spune părintele Isachi.

Construcția casei de prăznuire din curtea bisericii a durat patru ani, între 2005 și 2009. ”Ne-a luat cam mult”, spune părintele Isachi, dar lucrările de reabilitare ale bisericii aveau să fie o adevărată piatră de încercare pentru acesta. Localnici, autorități locale și sponsori au sărit în ajutorul părintelui Ichim pentru a-l ajuta. ”Am început cu lucrările exterioare ale bisericii. Inginerul Gheorghe Cenușă a contribuit cu fonduri din partea societății pe care o administrează, dar și din propriul buzunar, pentru acoperiș, geamuri și catapeteasmă. În interior a fost schimbată instalația electrică și au fost cumpărate policandre noi, care vor înveșmânta biserica, alături de cele donate de Ioan și Ana Timofte, în 1914. Pictura a fost realizată în cinci luni de către pictorul Marcel Humă, din Târgu-Neamț. Ca o particularitate, pictura cuprinde și motive geometrice inspirate de pe țesături populare, elemente care au fost păstrate”, a spus părintele Ioan Isachi.

Averesti 1Printre donatorii bisericii se numără și Dorin Tăbăcaru, șef de cabinet al senatorului Ioan Chelaru, care face pe cheltuiala proprie gardul împrejmuitor al lăcașului de cult.

La eveniment din 13 noiembrie va participa PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care va oficia slujba de resfințire a bisericii, alături de un sobor de preoți din Eparhia Roman.COMENTARII

WORDPRESS: 0