Prima paginăPolitica

Cei mai harnici şi cei mai dezinteresaţi parlamentari nemţeni

Cei mai harnici şi cei mai dezinteresaţi parlamentari nemţeni

Dimensiune text

 

parlament camera deputatilorVin alegerile parlamentare cât de curând şi, din nou, mergem la vot pentru a-i desemna pe cei care, în următorii patru ani, ar trebuie să reprezinte interesele. Totuşi, statisticile şi realitatea arată că prea puţini dintre parlamentari se mai interesează de soarta celor care le-au dat votul. În mandatul care se apropie de final, judeţul Neamţ a avut 14 parlamentari, din care puţini activi şi doi dintre ei chiar cercetaţi penal pentru fapte de corupţie. PSD conduce în clasament, în timp ce femeile au fost cele mai puţin implicate.

O statistică efectuată pentru cea de-a patra ediţie a Indicelui agregat al Activităţii Parlamentare, realizat de Ana-Maria Ungheanu şi Ana-Maria Iatcu, în august 2016, arată că judeţul Neamţ se află pe locul 28 în ţară din punct de vedere al indicelui.

În topul celor mai harnici parlamentari se numără senatorul Liviu Bumbu (fost UNPR, acum PSD), care a avut 220 de iniţiative legislative, 240 de luări de cuvânt, 21 declaraţii politice şi 17 interpelări. Aproape jumătate din exemplul anterior a reuşit să facă şi deputatul PSD Ioan Munteanu, care a avut 119 iniţiative legislative, 116 luări de cuvânt, 40 de declaraţii politice şi 15 interpelări. În clasament, locul 3 este ocupat tot de PSD, de deputatul Liviu Harbuz, care a semnat 111 iniţiative legislative, a avut 101 luări de cuvânt şi 44 declaraţii politice. Deputatul Cătălin Drăguşanu (ALDE) a avut 74 de iniţiative legislative, 40 luări de cuvânt, 24 declaraţii politice şi 87 de interpelări.

Următorul pe listă este senatorul romaşcan Ioan Chelaru, de la PSD, care a avut 71 de iniţiative legislative, 61 de luări de cuvânt, 9 declaraţii politice şi 43 de interpelări. Acesta este urmat de senatorul Leonard Cadar (fost PDL, trecut ulterior la PSD), care a avut 42 de iniţiative legislative, 89 de luări de cuvânt, 13 declaraţii politice şi 21 de interpelări. Clasamentul continuă tot cu un reprezentant al PSD, deputatul Ionel Arsene (cel care ocupă acum funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ), care a avut 61 de iniţiative legislative, 29 de luări de cuvânt, 28 de declaraţii politice şi 13 interpelări.

Mai la coada clasamentului se află parlamentarii de la PNL sau independenţi. Astfel, senatorul romaşcan Eugen Țapu a avut doar 54 de iniţiative legislative şi tot atâtea luări de cuvânt, şase declaraţii politice şi o interpelare. Locul nouă în acest top este ocupat de deputatul Marian Enache, independent, în prezent ales membru la Curtea Constituţională a României, care a semnat 42 de iniţiative legislative, a avut 36 luări de cuvânt, 35 de declaraţii politice şi patru interpelări.

Romaşcanul Dorinel Ursărescu, ales pe listele PNL, în prezent figurând la ALDE, ocupă locul 10 în clasament, având 33 de iniţiative legislative, 23 de luări de cuvânt, 22 de declaraţii politice şi 4 interpelări, iar în prezent este cercetat penal. Constantin Moisii, de la UNPR, a avut mai multe iniţiative legislative decât ultimii doi parlamentari, adică 55, dar a bifat mai puţin la celelalte capitole, având doar 5 luări de cuvânt, trei declaraţii politice şi zero interpelări. La fel de slăbuţ stă şi deputatul Vlad Marcoci, fost PSD, trecut la PNL la alegerile locale, care a semnat 46 de iniţiative legislative, a avut doar două luări de cuvânt şi atât.

Ultimele locuri sunt ocupate de femei. Deputatul Mihaela Stoica, fostă PDL, PMP şi acum independent, a semnat 20 de iniţiative legislative, a avut 6 luări de cuvânt, nicio declaraţie politică, dar a avut 33 de interpelări. Ultimul loc este ocupat de deputatul de Roman Elena Udrea, tot de la PDL, la PMP şi acum independent, care a avut 13 iniţiative legislative, 11 luări de cuvânt, 2 declaraţii politice şi 9 interpelări, fiind implicată în mai multe dosare cercetate de DNA.

Precizăm faptul că faţă de alegerile anterioare, la parlamentarele din acest an nu se vor mai vota oamenii, ci liste de partid şi, eventual, candidaţi independenţi. Ordinea în care membrii de partid vor accede pe un loc se va face conform listei, alegătorii având de bifat opţiuni pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat. Dintre cei menţionaţi anterior, puţini se anunţă a mai candida. Ca şi nume date ca sigure, se anunţă cel al deputatului Ioan Munteanu, de la PSD, şi cel al senatorul Eugen Țapu, de la PNL, dar nu sunt excluse candidaturile lui Liviu Bumbu (PSD) sau a lui Vlad Marcoci (PNL).

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0