Prima paginăReligie

Cea de XXIV-a ediție a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu”

Cea de XXIV-a ediție a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu”

Dimensiune text

 

În perioada 24 – 27 februarie, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Asociația „Mitropolit Visarion Puiu” organizează manifestările din cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu”, care se desfășoară la Pașcani, Mănăstirea Neamț, Roman și Bălți.

Luni, 24 februarie, programul Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu” a inclus, la Pașcani, un popas în zona gării Pașcani, la casa în care s-a născut Victor Puiu, la 27 februarie 1879, unde a fost așezată o placă comemorativă, un tur de oraș, apoi, la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, o întâlnire cu profesorii și elevii, evocări și un program cultural-religios, urmate de o expoziție foto-documentară și o prezentare de carte.

Tot luni, la Mănăstirea Neamț, au fost programate un popas la Seminarul „Veniamin Costachi”, o întâlnire cu elevii și profesorii în sala de festivități, evocări și o prezentare de carte, un popas la Gropnița Mănăstirii Neamț, unde se afla piatra tombală a mitropolitului Visarion, o rugăciune de pomenire la mormântul părintelui profesor diacon Ioan Ivan, precum și vizitarea casei memoriale Visarion Puiu de la Vovidenia.

Manifestările zilei de marți, 25 februarie

Marți, 25 februarie, la Roman, programul Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu” include, la orele 14, la Muzeul de Istorie, în Sala Unirii, simpozionul internațional „Mitropolitul Visarion Puiu în exil (1944-1964),

ctitor al primei Eparhii ortodoxe române din afara granițelor”, care va include o sesiune de comunicări științifice, cu participarea invitaților din țară și străinătate, expoziția foto-documentară: „In memoriam – Visarion Puiu”, și lansarea volumelor „Jurnal din viața mea”, de Constantin N. Tomescu (Editura Cart didact, Chișinău, (lucrare apărută cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova), și „Ioan Costăchel, așa cum a fost. Amintiri (1905-1921)”, ediție îngrijită de Dumitru Stavarache, Maria Stavarache-Zaharia, Teodor Vasiliu, apărut la Editura Edit Graph, Buzău, 2019. Tot în același cadru, se vor desfășura prezentarea revistei Asociației Visarion Puiu „Valori perene, nr.6/2019” și a

Revistei de Istorie„Zargidava, nr.17/2019”, publicație a Societății de Științe Istorice din România, filiala Bacău și a Fundației Cultural Științifice „Iulian Antonescu” Bacău, precum și o masă rotundă cu tema: Asociația „Visarion Puiu” – realizări și perspective.

Sesiunea de comunicari științifice le la Muzeul de Istorie din Roman va include momente susținute de: prof. dr. Dimitri René Bustan, AEOR Paris, Franța: Mitropolitul Visarion Puiu la Paris; col. (r) Dumitru Stavarache, Comisia Română de Istorie Militară, București: Eparhia Românilor din Străinătate. Începuturi (1945-1948); pr. Gianni Bombieri, Fr. Giancarlo Conatto, Verona, Italia; prof. dr. Marcin Marynowski, Polonia; pr. dr. Cristinel Ștefan Tanasă, Protopopiatul Pașcani: Visarion Puiu, primul mitropolit ortodox român în exil; prof. Petru Flenchea, Roman: Mitropolitul Visarion Puiu și Guvernul Național Român de la Viena; pr. Mihail Bulmaga, Mitropolia Moldovei, Chișinău: Considerațiile mitropolitului Visarion Puiu  cu privire la viața monahală; col. (r) Dumitru Stavarache, Comisia Română de Istorie Militară, București: Atitudinea unor istorici evrei cu privire la Biserica Ortodoxă Română. Cazul mitropolitului Visarion Puiu; col. (r) Miluță Aniculăesei, Roman: Corespondența mitropolitului Visarion Puiu cu cei aflați în exilul românesc din America și Canada, izvor de îmbărbătare și întărire în credința neamului; prof. Vilică Munteanu, Bacău: Simbolul heraldic al Episcopiei Hotinului; arhim. dr. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț: Visarion Puiu, donator și binefăcător al bisericilor nemțene; arhim. prof. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, Neamț:  Mitropolitul Visarion Puiu și Mihail Sadoveanu. Interferențe din perioada exilului; pr. dr. Aurel-Florin Țuscanu, Roman: Noi mărturii documentare privind perioada exilului mitropolitului Visarion Puiu, în arhiva Bisericii Ortodoxe Române din Paris.

Manifestările zilei de miercuri, 26 februarie

Miercuri, 26 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta „Cuvioasă Parascheva” din Roman va avea loc pomenirea mitropolitului Visarion în cadrul Sfintei Liturghii, un parastas și evocări, urmate de un popas la Seminarul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman – întâlnirea cu elevii și profesorii în sala de festivități, evocări, prezentare de carte.

Manifestările zilei de joi, 27 februarie

Joi, 27 februarie, la Bălți, în Republica Moldova, manifestările vor include Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către PS Antonie, episcop de Bălți, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Slujba Parastasului pentru mitropolitul Visarion și scurte evocări cu prilejul aniversării zilei sale de naștere – 27 februarie 1879, în timp ce la Universitatea „Alecu Russo” va avea loc o masă rotundă care va include momente susținute de: pr. dr. Aurel-Florin Țuscanu, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: Visarion Puiu, un ierarh erudit, un ctitor și misionar jertfelnic;pr. dr. Cristinel Ștefan Tanasă – Protopopiatul Pașcani: Înființarea Episcopiei Hotinului, o necesitate a misiunii Ortodoxe Române în Basarabia; Pădureac L., Jacotă Dragan O. Bălți: „Promovarea valorilor spirituale în școlile din Basarabia interbelică”.

Joi, Zilele „Mitropolit Visarion Puiu” se vor încheia la Pașcani, unde la Biserica „Sf.Voievozi” va avea loc o slujbă de pomenire, iar la Protopopiatul Pașcani, în Sala „Visarion Puiu”, va conferenția col.(r) Dumitru Stavarache, președinte de onoare al Asociației ”Visarion Puiu”, și va fi lansat volumul „Ioan Costăchel, așa cum a fost. Amintiri (1905-1921)”, ediție îngrijită de Dumitru Stavarache, Maria Stavarache-Zaharia, Teodor Vasiliu, Editura Edit Graph, Buzău, 2019. În același cadru se va desfășura activitatea culturală „O prietenie ca o melodie” – cântec și poezie, întâlnire de suflet cu poetul basarabean Vasile Romanciuc și interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, lansare de carte, evocări.

Cine a fost Visarion Puiu

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. După război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus, între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat postmortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0