Prima paginăSocial

Ce reclamă romașcanii la Poliția Locală

Ce reclamă romașcanii la Poliția Locală

Dimensiune text

Activitatea Poliței Locale în luna noiembrie a fost prezentată de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, în cadrul conferinței de presă desfășurate vineri, 11 decembrie.

Astfel, în luna noiembrie, reprezentanții Direcției Poliție Locală din cadrul Primăriei Roman au efectuat acțiuni atât independent, cât și în colaborare cu alte structuri de ordine publică – Jandarmeria sau Poliția Națională.

Au fost efectuate 293 de misiuni planificate de asigurare a ordinii și liniștii publice – patrule mixte, pedestre și auto, în zone de risc și cu infracționalitate crescută, de monitorizare a zonelor din municipiu pentru prevenirea unor fapte antisociale, asigurarea ordinii și siguranței elevilor și a cetățenilor în imediata vecinătate a instituțiilor publice, monitorizarea părculețelor de joacă, controale și verificări pe raza municipiului Roman pentru prevenirea executării construcțiilor fără autorizație sau verificări privind afișajul stradal.

Polițiștii locali, solicitați în zona bisericilor

În luna noiembrie, polițiștii locali au efectuat verificări pentru prevenirea depozitării de deșeuri – în zona râului Moldova, în zona Podul de fier, până în zona bazar, în zona Arterei ocolitoare Roman-Vest, pe străzile Martir Cloșca, Ecaterina Teodoroiu, Islazului, Primăverii, Mărului, Vasile Morțun, Lupeni sau Tinosului.

Poliția Locală a urmărit, în piețe și unități de alimentație publică, respectarea măsurilor de protecție individuală – purtarea măștii și păstrarea distanței sociale, conform reglementărilor specifice în această perioadă.

Au mai fost efectuate verificări ale autorizațiilor de funcționare ale agenților economici, activități privind fluidizarea traficului în diverse zone ale orașului, asigurarea ordinii și liniștii publice în zona lăcașurilor de cult unde au loc evenimente, urmare și a unor solicitări din partea reprezentanților bisericilor din Roman, care au solicitat o monitorizare mai atentă.

„Noi am avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor din Roman, iar protopopul de Roman ne-a semnalat această problemă, care se întâmplă la slujbe mai importante. Fiind mai aglomerat la acea slujbă și fiind prezente mai multe persoane, vin cerșetori sau alte persoane din alte zone care agasează enoriașii și creează disconfort. Ne-au cerut sprijinul și am rugat la Poliția Locală, ca în momentul în care știu că la o anumită biserică este un hram sau o slujbă importantă, să fie prezenți în zona respectivă”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

230 de amenzi aplicate în noiembrie

Luna trecută, la Poliția Locală au fost înregistrate 141 de reclamații și sesizări, rezolvate, primite prin cadrul Dispeceratului.

Au fost aplicate 230 de amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 96.280 de lei, acordate pentru: nerespectarea Hotărârii Consiliului Local (HCL) 72/2019 privind regulamentul de gospodărire în municipiul Roman (21 de sancțiuni, în valoare de 10.450 de lei), nerespectarea Legii 61/1991 privind ordinea și siguranța publică (19 sancțiuni, în valoare de 8.900 de lei), nerespectarea HG 1.391/2006 privind Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (88 de sancțiuni, în valoare de 26.680 de lei), nerespectarea HCL 220/2018 privind regimul și exploatarea locurilor de parcare (16 sancțiuni, în valoare de 2.100 de lei), nerespectarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (cinci sancțiuni, în valoare de 1.450 de lei), nerespectarea Legii 55/2020 privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei COVID-19 (79 de sancțiuni, în valoare de 41.700 de lei), nerespectarea Legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap (două sancțiuni, în valoare de 4.000 de lei), nerespectarea Legii 38/2003 a taximetriei (o sancțiune, în valoare de 1.000 de lei).

Tot în luna noiembrie au fost aplicate 99 de avertismente scrise, pentru nerespectarea mai multor reglementări legale în vigoare – referitoare la circulația pe drumurile publice, locurile de parcare, curățenie sau măsurile de protecție în pandemie.

141 de sesizări, în noiembrie

La dispeceratul Poliției Locale, în luna noiembrie s-au preluat 141 de plângeri scrise și sesizări, cele mai importante privind: tulburarea ordinii și liniștii publice, cerșetorie, efectuarea de construcții fără autorizație, depozitarea gunoaielor în diverse zone ale orașului sau pe drumurile ori domeniul publice, producerea de accidente, nepurtarea măștii, adresarea de injurii, amenințări, persoane aflate în stare de ebrietate, persoane fără adăpost, taximetrie fără autorizație, lăsarea în libertate a animalelor periculoase, identificarea problemelor în trafic – semaforizarea defectă în anumite zone, neîntreținerea ordinii, curățeniei în anumite zone, locuințe sau terenuri.

La dispeceratul de monitorizare video au fost semnalate 129 de sesizări, între care din cele privind: autovehicule parcate neregulamentar, cerșetorie ori circulația fără respectarea regulilor referitoare la masa maximă admisă.

Șapte sesizări privind deșeurile, în luna noiembrie

În cadrul Compartimentului de control mediu al Direcției de Poliție Locală au fost efectuate, în luna noiembrie, următoarele activități: au fost verificate șapte sesizări privind depozitarea deșeurilor pe domeniul public, fiind aplicate patru sancțiuni, și au fost înmânate 38 de înștiințări privind obligativitatea încheierii de contracte de salubritate cu operatorul de specialitate.

Tot în luna noiembrie, în cadrul Compartimentului de disciplină în construcții și afișaj stradal al Poliției Locale, au fost soluționate patru sesizări – privind lucrări de modernizare a unui apartament în afara programului de liniște, a fost monitorizată punerea în aplicare a unei somații de desființare a ușilor montate abuziv la o scară de bloc, s-a efectuat somarea unor proprietari de spații comerciale care nu au întreținut și igienizat corespunzător spațiile și a fost aplicată o sancțiune contravențională pentru nerespectarea normelor în construcții.

„În planul de achiziție pentru 2021 se află și bodycam-uri și stații radio, extinderea dispeceratului, montarea de noi camere de supraveghere, fiind necesară și o îmbunătățire a parcului auto. În funcție de posibilitatea de alocare, vom putea achiziționa”, a mai afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

În cadrul Direcției de Poliție Locală a Primăriei Roman există 69 de posturi, dintre care opt sunt vacante.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0