Prima paginăSocial

Ce mănâncă necăjiții Romanului

Ce mănâncă necăjiții Romanului

Dimensiune text

 

Cantina sociala - Casa Painii - alimente masaÎn Roman, nu mai puțin de 224 de persoane, de la bătrâni și până la copii, primesc, zilnic, de la cantina socială – „Casa pâinii” – mâncare, pentru a supraviețui. La aceștia se adaugă și cei care, ocazional, ajung la „Casa Speranței”, oamenii fără adăpost, dar asta numai pentru perioada anotimpului rece.

Meniul pentru fiecare asistat social este de 12 lei pe zi, iar din „farfurie” nu lipsește niciodată o bucată de carne. Din numărul total de beneficiari, zece sunt persoane care nu se pot deplasa și cărora li se aduce hrana la domiciliu, iar alți circa 40 de copii sunt beneficiari ai Centrului de zi, cel de lângă Școala de Muzică. Pentru a beneficia de serviciile de la „Casa Pâinii”, mai întâi de toate trebuie ca cei aflați în nevoie să depună o cerere în acest sens la Direcția de Asistență Socială, iar un asistent social să meargă la domiciliul său, pentru a face o anchetă, în care să se ajungă la concluzia că solicitantul nu are de nici unele și nici posibilitatea de a-și asigura mâncarea.

Între orele 12.30 și 14.30 se împarte hrana sau se ia masa la cantina socială. Meniul este altul în fiecare zi, iar responsabilul de la „Casa Pâinii” – Raluca Benchea – spune că li se asigură zilnic mâncare cu carne, dar și fructe sau lactate: „Asistații noștri se bucură de o mâncare foarte bună. Nu este meniu fără carne, tot timpul au carne. Fiind temperaturi scăzute, meniul nu este special, dar ne asigurăm că le oferim hrana fierbinte. Acum este luată de pe aragaz și oferită acestor oameni. Alocația pe zi este de 12 lei. Sâmbătă și duminică le oferim și hrană rece, pe care o pot prepara acasă. Pentru beneficiarii de la adăpostul «Casei Speranței», hrana li se aduce tot fierbinte, la ora 21.00, când sunt toți prezenți”.

În ultimele două zile, la adăpostul „Casa Speranței” au fost cazate zece persoane, dintre care opt bărbați, dintr-un total de 13 locuri disponibile.

Direcția de Asistență Socială este cea care suportă costurile cu aprovizionarea și pregătirea mâncării. Fiecare asistat social a primit, de exemplu, vineri, următorul meniu: ciorbă de afumătură, fasole cu cârnați, varză a la Cluj, un baton de salam Victoria, 250 de grame de brânză topită, 250 de grame de șuncă de pui, o conservă de carne și una de pește, cornuri, mere și trei pâini, cu mențiunea că acest meniu este inclusiv pentru sâmbătă și duminică.

Acum o săptămână, meniul a constat în borș, piure cu șnițel, ghiveci, ceai, cozonac și pâine. Luni, pe masa necăjiților s-a găsit ciorbă de cartofi și mazăre cu cârnați, iar miercuri au avut ciorbă de perișoare și piure cu ficăței la tavă. Pentru masa de seară, se oferă macaroane cu brânză, lapte cu griș sau alte preparate reci.

 COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Rentabil să fii „necăjit” … mai faci și mofturi … dar,ce faci tu pentru acest oraș, care te hrănește gratis? – Nimic!
    Faceți un sondaj de opinie …mulți romașcani neabonați nu au în fiecare zi măncare cu carene, gata preparată.

  • Eu dak am 4copii si un salar mizerabil care se da in Roman de 200-250€ pare nu pot sa primesc si eu acest tip de ajutor?