Ce face primarul Lucian Micu în Estonia

Ce face primarul Lucian Micu în Estonia

Dimensiune text

 

 

În perioada 4-11 martie, primarul Lucian Micu se află într-o vizită de lucru în Estonia și Olanda, ca urmare a invitației lansate de Asociația Municipiilor din România (AMR), organism consultativ pe tema legislației din administrația publică locală și din care face parte și Romanul. Într-o postare făcută pe pagina de socializare, edilul municipiului a precizat câteva din lucrurile pe care le-a reținut ca și exemplu de bună practică din partea estonienilor.

„Mă aflu în aceste zile în Estonia, ca membru al delegației AMR, într-o vizită de lucru ce-și propune să învățăm din bunele practici ale altor țări, mult mai dezvoltate. Programul este unul încărcat, dar ținem pasul pentru a putea afla cât mai multe informații pe care, mai apoi, să le putem implementa și noi la nivel local sau chiar național. În urma discuțiilor cu experţii Ministerului de Finanţe, am aflat că, după aproape 20 de ani de demersuri, sistemul unităţilor administrativ-teritoriale din Estonia s-a reformat, prin reducerea de la 213 unități adminstrativ-teritoriale, la 79, ceea ce a condus la diminuarea cheltuielilor, debirocratizare, creşterea puterii financiare şi a eficienţei activităţii din administraţia publică. O strategie în domeniul digitalizării aplicată aici a determinat ca 98% dintre cetăţeni să deţină o carte de identitate electronică, ceea ce a face ca 99% din tranzacţiile bancare să fie făcute în sistem electronic, 95% din taxe şi impozite să fie încasate electronic, iar 98% din noile firme să fie înfiinţate tot în sistem electronic. Delegația din care fac parte, însoțită de Ambasadorul României în Estonia, Excelența Sa – Daniela Mihaela Cămărăşan, a fost primită de către primarul orașului Tallinn – Taavi Aas. Tallinn deține și administrează una dintre cele mai moderne stații de sortare și transfer deșeuri. Cu acest prilej, am putut afla că, la această stație, întreaga țară aduce materiale recuperate, pentru ca, ulterior, acestea, în baza contractelor existente, să ajungă la diferite fabrici din Europa. Doar în cursul anului trecut, peste 1,3 milioane de estonieni au adunat circa 250 de milioane de tone de astfel de deșeuri. Pe lângă protejarea mediului, cu prețul a trei sticle se poate cumpăra o înghețată. Cu răsplată sau fără, și noi trebuie să începem să conștientizăm importanța colectării selective a deșeurilor, altfel vom plăti un preț ce nu doar ne va goli bugetul, dar va atrage efecte negative asupra mediului, asupra a ceea ce lăsăm în urmă generațiilor viitoare”, este mesajul primarului Lucian Micu postat pe rețeaua de socializare.

În cursul zilei de joi, delegația va ajunge în Olanda, în Haga, care este sediul de facto al guvernului olandez, unde își au sediul camerele superioare (Eerste Kamer) și inferioare (Tweede Kamer) ale parlamentului olandez (Staten-General).

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 2 ani

    poate numarati si politistii locali de la intrarea in primarii !! eventual va puteti informa daca exista asa ceva in tari civilizate !!