Ce citim – „Hoțul de cărți”, de Markus Zusak

Dimensiune text

„Hoțul de cărți”, de Markus Zusak

 

Markus Zusak este clasificat ca fiind unul dintre cei mai inovatori și poetici romancieri ai zilelor noastre. Odată cu publicarea romanului „Hoțul de cărți”, în 2005, la doar 30 de ani, Markus Zusak a devenit un „fenomen literar”, sînt de părere criticii americani și australieni. „Hoțul de cărți” a devenit imediat best-seller internațional, fiind tradus și publicat în multe limbi, inclusiv în limba română, în 2011.
„Hoțul de cărți” este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi și de a descoperi comori neasemuite pentru cel ce îmbrățișează cuvintele.

Pasiunea Liesei Meminger pentru cărți și cuvinte a apărut dintr-o întîmplare tragică. Aflată lîngă mormîntul fratelui ei, găsește în zăpadă o carte, prima carte pe care a ținut-o în mînă, «Manualul Groparului». Nu știa să citească, dar, în acel moment, s-a aprins iubirea pentru cărți. Trecînd peste frustrări și lipsa de educație, Liesel va învăța singură să citească și, din acel moment, viața i se va schimba. Fetița începe să fure cărți, să fure cuvinte ori de cîte ori are ocazia: din biblioteca soției primarului, de la incendiile de cărți organizate de naziști – căci acțiunea romanului este plasată în anul 1939, cînd Germania nazistă îi dădea de lucru morții – și de oriunde le mai putea găsi. Atunci cînd cineva se aruncă în foc pentru o carte, atunci cînd în loc de mîncare va fura o carte, atunci cînd citește din cărțile furate pentru a liniști un suflet sau a dărui speranța, atunci cu siguranță e vorba de pasiune„, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Volumul a apărut la editura Rao și costă 42,99 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0