Ce citim?

Dimensiune text

lalele10„Mania lalelelor. Povestea celei mai râvnite flori din lume şi a pasiunilor ieşite din comun pe care le-a stârnit”, de Mike Dash

Mike Dash, născut în 1963 la Londra, este un istoric abil şi pasionat, absolvent al Colegiului Peterhouse de la Cambridge. După succesul cunoscut cu „Mania lalelelor”, Mike Dash a mai publicat „Batavia’s Graveyard”, „Thug”, „The True Story of India’s Murderous Cult”, precum şi numeroase articole pentru Sunday Telegraph, Daily Mail, Guardian şi Independent.

Binecunoscuta editură „Humanitas” a lansat de curând o nouă colecţie intitulată „Povestea banilor”. Cărţile din colecţia „Povestea banilor”, nu puţine dintre ele devenite bestseller şi premiate, au în comun darul de a explica realităţile pieţelor financiare într-un limbaj cât mai accesibil. Cititorul este plimbat printr-o lume fascinantă, populată de regi care au falimentat ţări, de lalele obiect de speculă financiară, de maeştri ai pieţelor care au clădit imperii din simpla, dar şi atât de complicata idee de „valoare”. Atent documentată şi pasionantă, colecţia are în centrul ei misterul şi miracolul conceptului de „bani”.

În „Mania lalelelor”, Mike Dash urmăreşte povestea măreţiei şi decăderii acestei flori extraordinare – laleaua -, evocând de asemeni atmosfera Olandei în secolul ei de aur. Călătorii care poposeau în prosperele oraşe negustoreşti ale Republicii Olandeze, pe la 1630, descopereau cu uimire un popor cuprins de o manie ciudată: mii de oameni, de la negustorii bogaţi la simplii speculanţi, erau mânaţi de frenezia de a cumpăra şi a vinde. Obiectul tranzacţiilor lor era cât se poate de ciudat: laleaua – o floare exotică şi delicată, recent sosită din Orient. În numai trei ani, preţul soiurilor rare de lalea crescuse atât de mult încât câţiva bulbi ajunseseră să valoreze cât o casă în Amsterdam. Autorul face chiar comparaţii, raportându-se la venituri şi averi din acea vreme: de exemplu, câştigul anual al unui dulgher era de 250 de guldeni, iar cel mai mare preţ, atestat şi verificat, la care a fost achiziţionat un bulb de lalea în 1637 a fost de 5.200 de guldeni. Însă, aşa cum era de aşteptat, preţul lalelelor a scăzut brusc, fără un semn prealabil, valoarea lor reducându-se la o zecime sau mai puţin din suma anterioară. Consecinţele au fost dezastruoase pentru negustorii de lalele ajunşi la faliment şi, implicit, pentru economia Olandei.

Cartea costă 35 de lei şi se găseşte de vânzare la Librăria „Vasile Alecsandri”.


Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0