Ce citim?

Dimensiune text

ce citim 24„Eroul discret”, de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936, la Arequipa, în Peru, și a copilărit în Bolivia împreună cu mama și bunicii materni, închipuindu-și că tatăl lui murise și că fusese un erou. În realitate, acesta își părăsise soția însărcinată, la cinci luni de la căsătorie, și avea să-și vadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru. Între 1950 și 1952 urmează cursurile unei școli militare din Lima, experiență descrisă în primul său roman, „Orașul și câinii”. În 1955 se căsătorește cu o mătușă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, și divorțează de ea în 1964, experiență povestită în romanul „Mătușa Julia și condeierul”. În 1965 se căsătorește cu verișoara lui, Patricia.

După o tinerețe zbuciumată în care se apropiase de comunism, Mario Vargas Llosa ia distanță față de acest regim, începe să călătorească, predă la mai multe universități din America și Europa și, mai ales, devine scriitor celebru prin forța epică, luciditatea și ironia sa. Cele peste 30 de romane ale sale au fost publicate în numeroase limbi, distinse cu diverse premii, culminând cu premiul Nobel pentru literatură în 2010.

„Eroul discret” este primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel. „În „Eroul discret”, romancierul revine la temele lui obsedante: iubirea, libertatea și politica. Povestea are doi protagoniști, cu două vieți oarecum paralele, care se încrucișează într-o bună zi, pe neașteptate. Cei doi bărbați, Felicito Ynaque și Yrmael Carrera, ajung într-un moment de cumpănă al existenței. Primul se trezește supus unui șantaj, căruia se hotărăște să nu-i dea curs, ghidându-se după cuvintele pe care i le-a spus tatăl său înainte de a muri – «Niciodată să nu te lași călcat în picioare!». Celălalt protagonist se trezește prins în vârtejul unei bizare probleme în familie și se hotărăște să le dea o lecție fiilor săi care-i vânează averea. Ambii eroi, discret răzvrătiți împotriva sorții ce le pare pecetluită, sfidează convențiile claselor sociale din care fac parte și găsesc forța de a-și depăși condiția, de a respinge ideile de-a gata, normele sociale și idealurile celorlalți. Scris impecabil, alert, ludic, inteligent, romanul „Eroul discret” poate fi înscris lejer în galeria marilor romane care i-au adus scriitorului Mario Vargas Llosa faima binemeritată și Premiul Nobel pentru literatură”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Cartea a apărut la Editura Humanitas și costă 37,00 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0