Ce citim?

Dimensiune text

ce citim 11„Viețile paralele”, de Florina Iliș

Florina Iliș (născută în 1968), membră a Uniunii Scriitorilor din România, a debutat în anul 2000 cu volumul de haiku-uri „Haiku și caligrame”, o inedită combinație între poezie și caligrafie. În 2001 publică romanul „Coborârea de pe cruce”, iar în 2002 „Chemarea lui Matei”. În 2006, publică romanul „Cinci nori colorați pe cerul de la răsărit” și volumul de teatru „Lecția de artimetică”. În 2005, apare romanul „Cruciada copiilor”, laureat cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România și cu premiul „Cartea anului 2005”, acordat de România literară și Fundația „Anonimul’.

La șapte ani după „Cruciada copiilor”, editura „Cartea Românească” publică romanul „Viețile paralele”, considerat operă – document ce încearcă să reconstituie mitul poetului național Mihai Eminescu. „Acțiunea romanului începe la 28 iunie 1883, vara în care Maiorescu a fost anunțat de subita îmbolnăvire a poetului, și se încheie la 15 iunie 1889, data morții acestuia. Florina Iliș reconstituie, în acest roman document care sfideazază legile timpului, existența antumă și postumă a «Luceafărului» poeziei românești, așa cum a fost ea trăită, consemnată, idealizată, maculată, imaginată. Viața, boala și moartea poetului continuă să fie subiecte de dispute, de întrebări fără răspuns, de teorii ale conspirației. A fost poetul un geniu? A iubit? A fost nebun? A existat marea conspirație? A fost asasinat?. În efortul de a se apropia cât mai mult de adevăr, Florina Iliș recurge la nenumărate documente autentice, foi medicale de observație, note informative ale Siguranței și ale Securității, dezbaterile aprinse ale revistelor de cultură, dar și de jocul subtil al imaginației. Un geniu poetic precum Eminescu are nevoie de o viziune pe măsură, capabilă să răzbată dincolo de epoci, iar Florina Iliș reușește în «Viețile paralele» să bulverseze în totalitate orizontul de așteptare al cititorului”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Romanul  a fost distins cu numeroase premii, precum: Premiul „Liviu Rebreanu” pentru proză, acordat de USR, filiala Cluj, Premiul pentru cel mai bun roman românesc al anului 2012, Premiul Național de Proză  al Ziarului de Iași, 2013, Premiul Radio România Cultural la secțiunea Proză, 2013, și a fost desemnat ca cel mai bun roman românesc  al anului 2013.

Volumul a apărut la editura „Cartea Românească” și costă 44,95 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0