HomeCulturalTimp liber

Ce citim?

„Frumoasa poveste a Micului Prinţ”, de Antoine de Saint Exupery – ediţie aniversară

În urmă cu 70 de ani, în anul 1943, apărea în Statele Unite ediţia originală a „Micului Prinţ” de Antoine de Saint Exupery, aflat atunci în exil la New York. Antoine Marie Roger, viconte de Saint Exupery (născut la 29 iunie 1900, decedat la 31 iulie 1944, deasupra Mării Mediterane) a fost romancier, eseist, reporter francez, aviator, căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut întregii lumi, în special datorită povestirii „Le Petit Prince” („Micul Prinţ”), una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi. Primele sale romane: „Curierul de Sud”, „Zbor de noapte”, „Pământul oamenilor”, „Pilot de război”, tematizează experienţa sa de pilot şi se remarcă prin descrierea unor situaţii periculoase. Notiţele scriitorului făcute cu ocazia misiunilor de luptă în timpul războiului au fost reunite şi publicate postum cu titlul „Citadela”.

Povestirea modernă „Micul Prinţ”, având deviza „Numai cu inima poţi vedea bine, lucrurile esenţiale rămân ascunse ochilor”, se bucură, în zilele noastre, de aceeaşi popularitate ca în epoca de după cel de-al doilea război mondial, fiind inclusă pe lista lecturilor obligatorii în multe şcoli din lume. „Autoportret şi operă testamentară, fabulă mitică şi discurs filozofic cu privire la relaţia omului cu ceilalţi oameni şi cu lumea, cartea «Micul Prinţ» concentrează cu o simplitate superbă meditaţia lungă şi constantă a lui Saint Exupery, despre prietenie, dragoste, răspundere şi sensul vieţii, într-o perioadă marcată de conflicte mondiale şi de tristeţea unui scriitor pilot afectat în mod profund de izolarea în care trăia. Volumul aniversar de faţă cuprinde textul integral al «Micului Prinţ», însoţit de un dosar ilustrat cu numeroase documente inedite, urmărind istoria editorială excepţională a acestei opere literare a secolului XX”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

„Adulţii nu-şi cunosc semenii decât pe bucăţele şi fragmente prost asamblate, prost iluminate de o lumină dubioasă. Dar copilul vede totul într-o lumină absolută. Pentru ei, sunt la fel de evidenţi şi Zmeul şi Frumoasa din Pădurea Adormită. El trăieşte într-un univers al certitudinii. Saint Exupery stăpânea arta de a da şi adulţilor această certitudine”, spune criticul literar Leon Werth, căruia i-a fost dedicată cartea „Micul Prinţ”.

Volumul a apărut la Editura Rao şi se găseşte la Librăria „Vasile Alecsandri” la preţul de 69 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0