Ce citim

Dimensiune text

ce citim 0806„Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”, de Sandra Pralong

 

 

Născută în București și crescută în Elveția și Statele Unite ale Americii, Sandra Pralong (Budiș, pe numele de fată) se întoarce în România la începutul anilor 1990, pentru a pune bazele Fundației Soros pentru o Societate Deschisă în România și Moldova, fundație care a finanțat începuturile societății civile în cele două țări. În 1998 devine consiliera președintelui României, responsabilă de relațiile românilor de pretutindeni și comunicare internațională, iar în 2000, creează la București „Sinergy Communications”, care oferă consiliere în domeniul strategiei unor companii precum Dacia Renault, Erste Bank, Google și organizații precum ONU, UNICEF, OCDE, Banca Mondială, Comisia Europeană etc. În anul 2002, este invitată să conducă departamentul de comunicare regională a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, PNUD, în cele 27 de țări foste comuniste, și face parte din grupul celor zece intelectuali europeni care reflectează asupra provocărilor multilingvismului în Uniunea Europeană. În 2008, este numită Ambasador al Bunăvoinței pentru Anul European al Dialogului Intercultural. În 2010, Sandra Pralong publică, la editura Polirom, volumul „De ce m-am întors în România”, în care 40 de personalități povestesc ce i-a îndemnat să se întoarcă acasă.

„Volumul «Mai români decât românii?» reunește opiniile a 45 de străini celebri pentru realizările lor sau alții, mai puțin cunoscuți publicului larg, care povestesc cum au ajuns în România și de ce nu vor să o mai părăsească. Personalități precum Raed Arafat, Graham Perolls, Jacob Hausman, Werner W. Stein, Alison Mutler, Alexandre Eram, Alessandro Ammato, Peter Hurley, Leslie Hawke, Joaquin Berilla, Michael Schroder, Irina Budrina, Graham Robinson povestesc pe scurt de ce au ales să trăiască aici, ce le place și ce nu le place în România sau ce cred ei că ar trebui schimbat. Mulți au venit în România la studii, cu afaceri, din motive personale sau umanitare și, deși erau convinși că vor rămâne doar un timp, la un moment dat și-au dat seama că nu mai vor să plece acasă. În pofida inconvenientelor și a obstacolelor întâlnite, de la infrastructură la fiscalitate, de la sistemul sanitar la cel educațional și multe altele, ei descoperă oportunități și frumuseți pe care nu le găsesc în țările lor natale”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

„Noi am ales să rămânem aici, am ales să facem ceva și cert este că nimeni nu ne-a obligat să stăm aici. Asta înseamnă că am găsit ceva ce ne-a făcut să dorim să rămânem și să mergem mai departe”, spune medicul Raed Arafat, care completează: „Dacă stau în România, înseamnă că iubesc România”.

Volumul se află în vânzare la Librăria „Vasile Alecsandri” și costă 39,95 lei.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0