Prima paginăTimp liber

Ce citim

Dimensiune text

„Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens

"Poveste de Crăciun" de Charles DickensPublicată pentru prima oară în 1843, „Poveste de Crăciun” elogiază spiritul acestei sărbători. Este povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân şi ursuz, corespondentul lui Hagi Tudose, care îi priveşte cu ură pe toţi cei din jur. „Scrooge! Un bătrân ticălos şi hapsân, strângător, cărpănos şi hrăpăreţ! Răceala din suflet îi îngheţa trăsăturile bătrâne, îi pişca nasul ascuţit, îi zbârcea obrajii, îi înţepenea mersul; îi înroşea ochii şi îi albăstrea buzele; şi i se strecura viclean în vocea aspră. Pe cap, pe sprâncene şi pe bărbia ascuţită avea promoroacă. Ducea peste tot pe unde mergea propria răceală”, îl caracterizează Charles Dickens.

În ajunul Crăciunului, Scrooge primeşte trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului-Trecut, al Crăciunului-de-Acum şi al Crăciunului-Ce Va Să Vină. Aceştia îl poartă într-o călătorie uimitoare şi, pe alocuri, înfricoşătoare. Cele trei spirite îl ajută să înţeleagă unde se află inocenţa sa, când şi-a pierdut sufletul pentru bani şi care sunt personajele dragi din viaţa sa care încă ţin la el.

Se poate transforma Scrooge până de Crăciun? Care sunt momentele definitorii din trecut, cum petrecea el sărbătorile acum mulţi ani, pe când era doar un copil? Cum îl privesc oamenii acum, angajatul său căruia nu îi măreşte niciodată salariul sau nepotul care îl vizitează anual pentru a-l invita la masă de Crăciun? Acestea sunt doar câteva întrebări la care călătoriile cu spiritele de Crăciun vor trebui să răspundă în aşa fel încât o minimă transformare să existe în inima lui Scrooge.

Mesajul cărţii lui Charles Dickens va fi întotdeauna unul modern, anume că, la momentul Crăciunului, trebuie să uităm cu toţii de cele rele, să fim binevoitori şi miloşi, să răsplătim cu zâmbete nu numai pe cei care ne-au fost alături, ci şi pe cei care, de-a lungul anului, nu ne-au fost tocmai prieteni. Crăciunul este timpul împăcării, al înţelegerii şi al amiciţiei.

Cartea a apărut la Editura Corint şi poate fi achiziţionată de la Librăria „Vasile Alecsandri” din Roman, la preţul de 33,90 de lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0