Prima paginăTimp liber

Ce citim

Dimensiune text

„România medicilor”, de Constantin Bărbulescu.

carte„România medicilor” este o reconstituire a imaginii ţăranilor şi a lumii rurale prin ochii medicilor, aşa cum a fost proiectată în rapoartele doctorilor, în perioada 1860 – 1910.

Lumea rurală receptată prin ochii medicului de plasă, de judeţ sau de regiment reflectă aşteptările unei elite educate în Occident, exasperată, adesea, de condiţiile de trai ale ţăranului român. Rapoartele medicilor tratează, metodic, câteva teme-cheie: igiena personală, locuinţa, alimentaţia şi alcoolismul, bolile ţăranului şi spaimele demografice.

Imaginându-şi o Românie ideală, după chipul şi asemănarea ţărilor apusene în care îşi făcuseră studiile, medicii români din sistemul sanitar descoperă că arhaica lume rurală nu îi primeşte prea bine, fiindcă îşi are tămăduitorii săi, care practică o medicină alternativă, descoperă că principiile alimentaţiei ştiinţifice şi ale igienei moderne se impun cu greu sau aproape deloc, din cauza obiceiurilor străvechi.

Dramatică, starea medicală a României este înfăţişată în culori şi mai sumbre de medicii români căzuţi în capcana prejudecăţilor care, de fapt, bântuie la acea vreme şi prin ţările pe care le consideră cu adevărat civilizate. Medicii vorbesc de suferinţe endemice, de sifilis, de oftică, de pelagră şi de alcoolism ca şi cum aceste boli ar duce la pieirea iminentă a naţiunii.

Istoric, etnolog şi sociolog, Constantin Bărbulescu discerne, cu instrumentele celor trei discipline, între realitate şi reprezentare ideologică, retuşând cu nuanţe mai fine adevărata Românie a medicilor.

Constantin Bărbulescu este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, la specializarea istorie-etnologie. Multipla sa formaţie se reflectă în articolele şi studiile care au apărut în diverse publicaţii ştiinţifice. Este autor, coautor sau editor al unui număr de 11 volume, dintre care: „Imaginarul corpului uman. Între cultura ţărănească şi cultura savantă (secolele XIX-XX)”, Editura Paideia, Bucureşti, 2005, „Modernizarea lumii rurale din România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea”, Editura Accent, Cluj-Napoca, 2005, „Ţărani, boli şi vindecători în perioada comunistă. Mărturii orale”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2011.

Cartea „România medicilor” a apărut la Editura Humanitas şi poate fi achiziţionată de la Librăria „Vasile Alecsandri” din Roman, la preţul de 42 de lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0