HomeTimp liber

Ce citim?

„Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche”, de Aurora Liiceanu.

carte„Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche” este cea mai recentă apariţie editorială semnată de Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton şi una dintre cele mai de succes autoare publicate de Editura Polirom în ultimii ani.

Se spune că prima iubire nu se uită. Unii susţin că e ceva magic, alţii că este doar o chestiune de compatibilitate chimică între două persoane. Aurora Liiceanu arată, în această carte, cum privesc prima dragoste scriitorii, pe de o parte, şi oamenii de ştiinţă, pe de altă parte. Vom vedea cum îşi povestesc prima iubire Turgheniev, Vladimir Nabokov sau Orhan Pamuk şi cum o analizează psihologii, biologii sau filosofii. Vom găsi istorii despre iubiri împărtăşite, iubiri neîmpărtăşite, iubiri cu final tragic, dar şi studii care enumeră simptomele fizice caracteristice îndrăgostirii.

„Povara timpului pune, astăzi, la îndoială mitul iubirii care dăinuie şi deschide uşa ideii de iluzie, de autoînşelare. Ştiinţele sociale se întrec în a descifra mecanisme şi determinări, scriitorii continuă să povestească. Parcă filosofii spun mai bine ce este dragostea, dar sunt mai greu de citit… Poate că iubirea, aşa cum arată ea astăzi, nu mai este iubirea de altădată, poate că atracţia interpersonală are motivaţii ce par diferite sau, chiar, sunt diferite, poate că trăim într-o epocă în care emanciparea femeilor şi sexualitatea au eliberat oamenii de constrângerile trecutului, poate că mitul duratei nu mai există – iubirea nu mai dăinuie ca odinioară -, poate că multe s-au schimbat. Şi, totuşi, oamenii se îndrăgostesc. Şi ei cred, aşa cum susţine o celebră vrăjitoare în Franţa, indiferent de unde vin oamenii, indiferent de sex, de origine, de vârstă, că iubirea nu moare. Şi, chiar dacă ritualurile s-au schimbat, chiar dacă între iubiţi comunicarea a luat alte forme, dorinţa şi nevoia de a iubi şi de a fi iubit/iubită au rămas”, spune autoarea.

Cartea „Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche” a apărut la Editura Polirom şi poate fi achiziţionată de la Librăria „Vasile Alecsandri” din Roman, la preţul de 27,95 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0