Prima paginăTimp liber

Ce citim?

Dimensiune text

„O vară fără bărbaţi”, de Siri Hustvedt 

carte7„O vară fără bărbaţi” este o carte dulce-amară, condimentată cu reflecţii ironice şi profunde, o carte care te împacă cu micile neajunsuri ale vieţii, ale iubirii, ale relaţiilor de mai scurtă sau mai lungă durată. Îţi lasă un zâmbet în colţul buzelor şi certitudinea că lucrurile nu sunt aşa de grele cum par.

Scrisă la persoana întâi, cu un rafinament şi o fineţe remarcabile, „O vară fără bărbaţi” este o carte despre descoperirea sinelui feminin, despre diferenţele dintre sexe, despre maturizare, o remarcabilă scufundare în universul profund al feminităţii.
Mia Fredricksen, personajul principal al cărţii, pare o femeie împlinită. Are 55 de ani, o carieră universitară, este o poetă cu un oarecare renume şi are o fiică fermecătoare, care este actriţă. Romanul debutează cu năruirea universului stabil al eroinei. După 30 de căsnicie, soţul ei, Boris Izcovich, o părăseşte, spunându-i că vrea să ia o pauză. Numai că Mia află că „pauza” este o colegă a acestuia, cu 20 de ani mai tânără. După o cădere nervoasă, Mia se întoarce peste vară în Bonden, oraşul copilăriei sale, unde se integrează într-un univers exclusiv feminin, în care obsesiile bătrânelor dintr-un azil alternează cu vitalitatea şi cruzimea copilărească a unui grup de fetiţe cărora le predă un curs de poezie.

„O vară fără bărbaţi” are aerul unei cărţi luminoase, în ciuda unui subiect de viaţă şi de moarte. Printre părţile cele mai încântătoare ale romanului se numără analizele asupra femeilor şi bărbaţilor, dar şi Mia însăşi, personajul central, o fiinţă onestă, spirituală şi înţelegătoare.

Siri Hustvedt a debutat în 1978 cu un poem publicat în „Paris Review„. În 1982 îi apare volumul de poeme „Reading to You„, după care a început să scrie proză. Două dintre povestirile sale au fost incluse în antologiile anuale „Best American Short Stories” din 1990 şi 1991, iar ulterior i-au apărut romanele „The Blindfold” (1992), „The Enchantment of Lily Dah” (1996), „What I Loved” (2003), „The Sorrows of an American” (2008) şi „Tristeţile unui american” (2013). Pe lângă scrierile de ficţiune, Siri Hustvedt a mai publicat şi câteva volume de eseuri. În 2011 îi apare romanul „The Summer Without Men” („O vară fără bărbaţi”), care a fost nominalizat la Prix Femina. Până în prezent, scrierile lui Siri Hustvedt au fost traduse în 30 de limbi.

Cartea „O vară fără bărbaţi” a apărut la Editura Polirom şi poate fi achiziţionată de la Librăria „Vasile Alecsandri” din Roman, la preţul de 22,95 de lei. 

COMENTARII

WORDPRESS: 0