Ce citim?

Dimensiune text

„În pielea unei jihadiste”, de Anna Erelle

bnklsAnna Erelle este numele fictiv al unei jurnaliste franceze.

Aflându-se încă sub ameninţare în urma publicării acestei anchete-şoc, deoarece Statul Islamic a emis o „fatwa” împotriva ei, cerându-i moartea, jurnalista Anna Erelle nu îşi poate dezvălui adevărata identitate.

Foarte multe tinere europene pleacă în Orient după ce sunt contactate pe internet de diferite organizaţii islamice. Amăgite că vor duce o viaţă lipsită de griji, în palate strălucitoare, multe dintre aceste tinere sunt forţate să se alăture uneia dintre brigăzile islamiste.

Volumul „În pielea unei jihadiste”, de Anna Erelle, prezintă o mărturie despre filierele de recrutare ale Statului Islamic din perspectiva unei jurnaliste sub acoperie. După ce s-a convertit la islam, Mélodie, protagonista cărţii îl cunoaşte, pe reţeaua de socializare Facebook, pe şeful francez al unei brigăzi islamiste. În 48 de ore, el „se îndrăgosteşte” de ea, o caută zi şi noapte, o presează să vină în Siria şi să se alăture jihadului şi o cere în căsătorie, promiţându-i o viaţă ca în paradis. Fata se prinde în joc şi începe să se pregătească în secret de plecare. Însă, în spatele profilului lui „Mélodie” se ascunde autoarea cărţii, o tânără jurnalistă care lucra la un reportaj despre reţelele Statului Islamic. Timp de o lună, autoarea intră în pielea lui Mélodie şi, seară de seară, citeşte confidenţele pe care „pretendentul” ei – un apropiat al lui Abu Bakr al-Baghdadi, autoproclamatul calif al Statului Islamic – i le face online. Călătoria în Orient ar fi trebuit să fie ultima etapă a anchetei sale şi Anna o pregăteşte în cele mai mici amănunte. Pe drum, lucrurile scapă complet de sub control. „O anchetă excelentă, trăită din interior… O carte care se citeşte ca un thriller”, scrie publicaţia Paris Match.

Volumul a devenit in scurt timp bestseller internaţional.

Cartea „În pielea unei jihadiste” a apărut la Editura Polirom şi poate fi achiziţionată de la Librăria „Vasile Alecsandri” din Roman, la preţul de 24,95 de lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0