Ce citim?

Dimensiune text

„Pas cu pas”, de Klaus Iohannis

abbaaaKlaus Iohannis, preşedintele ales al României, şi-a lansat miercuri, 19 noiembrie, la Târgul de carte „Gaudeamus”, volumul autobiografic „Pas cu pas”. În cele peste 200 de pagini, noul preşedinte al României vorbeşte deschis despre copiărie, adolescenţă, sora, soţia sa, despre studenţia la Cluj şi despre cariera în învăţământ. Cartea s-a vândut ca pâinea caldă la Roman, cumpărătorii arătându-se interesaţi de volum în special după ce Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale.

„Am avut cartea în librărie încă din timpul campaniei electorale, dar, atunci, cititorii nu au manifestat prea mult interes. Am vândut un singur exemplar. În schimb, după anunţarea rezultatelor după turul II, am epuizat stocul în câteva zile. Cererile au fost foarte mari, volumul este întrebat în continuare, dar este epuizat pe piaţă”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Klaus Werner Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959 la Sibiu. A urmat Liceul „Samuel von Brukenthal” şi a absolvit cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Între 1983 şi 1989 a fost profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu şi din împrejurimi, iar între 1989 şi 1997 a predat fizica la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din oraşul natal. În 1990 a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), formaţiune al cărei preşedinte a fost între anii 2002 şi 2013. Din 1997, a fost inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Sibiu, iar în 1999 a devenit inspector general. Un an mai târziu, a fost ales primar al Sibiului, funcţie pe care o ocupă de 14 ani, câştigând patru mandate până acum. Este căsătorit, din 1988, cu Carmen Iohannis, profesoară de engleză. În 2013 a devenit membru PNL şi prim-vicepreşedinte al partidului, iar în iunie 2014 a fost ales preşedinte al acestui partid. A fost unul dintre artizanii fuziunii dintre PDL şi PNL, reuşind, astfel, constituirea celui mai mare partid de centru-dreapta de după 1989.

„Am adunat în această carte momente din viaţa publică, încercând să refac, din ceea ce a selectat memoria, traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizică la ipostaza de candidat pentru preşedinţie. Am inclus în ea şi lucruri personale, dar nu am făcut-o neapărat pentru a răspunde curiozităţii celorlalţi. Am recuperat acele întâmplări, întâlniri sau detalii care au spus ceva despre felul în care m-am format, despre valorile pe care le am preţuit. Identitatea mea personală a umplut, prin intermediul faptelor, dar şi prin aceste principii în care am crezut, rolul de persoană publică pe care l-am ocupat mai bine de paisprezece ani.

Momentele în care am descoperit un adevăr, intervalele în care am învăţat lucruri importante, despre mine sau despre oamenii din jurul meu, i-au adus de fiecare dată ceva şi profilului meu public. Tot ceea ce am dobândit şi tot ceea ce am înţeles de-a lungul unei vieţi cu destul de multe împliniri a lucrat în sprijinul profesionistului care am vrut să ajung. Viaţa mea privată a fost, pentru cei mai mulţi, invizibilă. De fapt, ca orice om, mi-am folosit în public tot ceea ce am descoperit ca fiind valoros în viaţa simplă, de zi cu zi: calmul, discreţia, înţelegerea. Au fost bunuri preţioase, pe care am vrut să le protejez ca să le pot cultiva în continuare. Nu cred că, dezvăluindu-le sursa, le pun în pericol. Tot ce durează, tot ce e făcut să ţină mai mult decât ziua de azi cere muncă susţinută, făcută cu calm, cu răbdare, cu încredere. Istoria ne arată că cetăţenii României au putut să-şi construiască o identitate, ca naţiune, clădind lucrurile exact în acest mod şi nu mă îndoiesc că acesta este spiritul de care nu trebuie decât să-şi amintească. Eu vin să le spun că e important să ne întoarcem la acest model, că e momentul să redescoperim aceste valori. A venit timpul ca valorile performanţei să fie puse în acţiune tocmai pentru ca aspiraţiile de atâta amar de timp să se transforme, în sfârşit, în realităţi palpabile: stabilitate economică, bunăstare şi certitudinea că ne-am înscris, pas cu pas, pe drumul care trebuie”, a spus Klaus Iohannis despre cartea sa.

Cartea a apărut la Editura „Curtea Veche” şi costă 15,00 lei.Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0